Idén kedvező fordulatok voltak a gazdaságban az előző évek "igen, igen mély és hatékony reformjai révén". Ezek a reformok fordultak mára termőre - mondta Matolcsy György MNB-elnök, aki szerint teljes áttörést azonban a devizahiteleseknél nem sikerült elérni. A Kúria döntéséről azt mondta: "tudomásul vesszük, de nem szeretjük". Úgy vélte, hogy a probléma kezeléséhez jogi megoldásra, törvényi szabályozásra van szükség, amely visszamenőlegesen is rendezi a helyzetet.

Az MNB álláspontja a kérdésben változatlan, a bankok egy hibás gazdaságpolitika eredményeként közgazdaságilag hibás terméket hoztak létre a devizahitelezés felépítésekor - jelentette ki az elnök. Az egyoldalú szerződésmódosításokat erkölcsileg és közgazdaságilag elfogadhatatlannak nevezte.

A jegybanki alapkamatról azt mondta: talán 2,5-3 százalék között lesz a kamatcsökkentési folyamat vége. Az idei kamatcsökkentésekkel a magyar állam 90 milliárd forintot spórolt meg. A jegybankelnök szerint a 8 nagybank fele 6-18 hónap alatt ki fog vonulni az országból. A külföldi bankok aránya 58 százalék, ez túl magasnak tartja, várakozása szerint a kivonuló bankok helyére magyar szereplők érkeznek új bankokkal vagy megvásárolva a kivonulók egyes részeit. A kivonulók helyének betöltéséről azt mondta: az az állam is kitöltheti, azaz az MFB Zrt. is "új sebességre kapcsolhat" és a "Takarékbank Zrt.-ben is hatalmas lehetőség van", de kelet-ázsiai és közép-ázsiai bankokat is várnak. "Új szerkezet kell", ami a kisbankokra épül, akik majd versenyeznek - fogalmazott az MNB első embere.