Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A világ egyik legmodernebb radarrendszerét vásárolja Magyarország Izraeltől - mondta a honvédelmi miniszter a Hír TV műsorában szerda este. Ez a radarrendszer az izraeli Vaskupola összeállításában is szerepel (magyar igényekre szabva). Az eszközök folyamatosan érkeznek majd Magyarországra a jövő évtől kezdve.

A radarokhoz egy rakétarendszer is kapcsolódik, a rakéták NASAMS norvég-amerikai gyártmányúak - mondta az MTI híre szerint a tárcavezető.

A működési elv az, hogy a radarok figyelik, milyen tárgyak érkeznek a védendő terület felé. Össze vannak kötve a rakétarendszerrel, amely részben automatizált, részben emberi döntés után csapást mér a berepülő eszközre, megsemmisítve azt. A modern technológiának köszönhetően a folyamat nagyon gyors. Az a cél, hogy a légvédelmi rendszer Magyarország egész területét lefedje - közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A tárcavezető ugyanakkor kiemelte, hogy felkészült katonákra is szükség van, akik kezelni tudják a tankokat, drónokat. A kormány a jövőben még inkább figyel majd a hivatásos és a tartalékos állomány kiképzésére - mondta a miniszter.

Az orosz-ukrán háború miatt fontos a higgadtság. A kormány felkészülten figyeli a fejleményeket - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.