Az emlékérme annak a 2021-ben indult, hétrészes színesfém érmesorozatnak a harmadik eleme, amelynek dedikált célja, hogy a magyar népmesék értékeit bemutassa, a rajzfilmsorozat képi világát megidézze – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A 3000 forint névértékű színesfém emlékérme A só című népmesét örökíti meg.

A Magyar népmesék rajzfilmsorozat 1977-ben indult, a Pannónia Filmstúdió kecskeméti műtermének gyártásában, majd a Kecskemétfilm Kft. által készített további részeivel összesen 100 epizódra bővült.

A sorozat 12,5 órányi anyagával vezeti be a nézőt a népmesék világába, a teljes meseszéria pedig 2020. október 15-én került be a hungarikumok gyűjteményébe, azon belül a kulturális örökségeink közé.

Csipkével és kiflivel bővült a hungarikum-gyűjtemény

Új elemekkel bővült a Hungarikumok Gyűjteménye és a Magyar Értéktár – jelentette be Nagy István agrárminiszter. Bővebben>>>

Ikonikus mesebeli jelenetet ábrázol

Az érmesorozat harmadik eleme a rajzfilm-sorozatot indító ikonikus epizódot örökíti meg, a rajzfilm képi világához illeszkedve hűen adja vissza a népmese kulcsfigurái közti alapkonfliktust, majd annak feloldását, a szeretetteljes kibékülést.

  • Az emlékérme előlapjának bal oldalán és alsó negyedében futó, stilizált népművészeti virágmotívumokat és galambábrázolást a Magyar népmesék rajzfilmsorozat főcíme ihlette, amelyet Arany János Rege a Csodaszarvasról című művének első sorai inspiráltak.
  • Szintén a főcímet idézi a jellegzetes zsinórírás, amellyel a tervezőművész az emlékérme kötelező elemeit, így a „Magyarország” feliratot, a „3000 forint” értékjelzést, a „2023” kibocsátási évszámot, valamint a verés helyét jelölő „BP” verdejelet szerkesztette meg.
  • Az előoldalon központi szerepet kap a királyi vár, ahonnan az atyai harag elűzte legkedvesebb lányát, a jelenet szomorkás hangulatát a lemenő nap sugarait visszaadó fényezés fokozza. Az előoldalt tervező Vékony Fanni iparművész mesterjegye az előlap bal szélén, a középső tulipánmotívum fölött látható. 
  • Az emlékérme hátlapja a konfliktus feloldásának jelenetét ábrázolja, a király és a királylány kibékülését, amelyet a háttérben megjelenő királyfi tett lehetővé. A szintén zsinórírással megjelenő „A só” felirat helyezi kontextusba a hátoldalon megjelenő alakokat. A hátlap bal szélén található az érmeoldalt tervező Szilos András iparművész mesterjegye.
Kép: MNB

Az érme a sorozat korábbi elemeihez illeszkedve, 75 százalék réz, 4 százalék nikkel és 21 százalék cink ötvözetéből készült, súlya 16 gramm, átmérője 34 milliméter.

Az emlékérme ezúttal is korlátozott példányszámban jelenik meg, maximum 20 ezer veret készíthető belőlük proof-like kivitelben.

Az érme a rendelkezésre álló készlet függvényében péntektől egy évig névértéken vásárolható meg a gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. budapesti érmeboltjában, valamint webáruházában.

Itt a csilivili új magyar pénz, már zsebre is vághatja

Új 100 forintos forgalmiérme-emlékváltozatot bocsát ki az MNB a 175 éves Magyar Honvédség tiszteletére május 23-án. Az érme a Magyar Honvédség logójának szimbolikus elemeit emeli ki, megörökítve a történelmi múlt és a katonatörténelem ma is érvényes értékeit és hagyományait. Bővebben>>>