A Gazprom honlapján olvasható tájékoztatás szerint a felek áttekintették a két ország közötti partnerség fejlesztésének perspektíváját az energetikai szférát illetően. Szó volt az orosz földgáz Magyarországra történő szállításáról, a földgáz tranzitjáról, valamint a magyarországi gáztározók kapacitásának kihasználásáról.  Miller (képünkön balra) és Balla János megvitatta Európa gázszállítási infrastruktúrájának fejlesztésével kapcsolatos kérdéseket, egyebek között beszéltek az orosz földgázt az európai piacokra majdan eljuttató gázvezetékek - a Török Áramlat és az Északi Áramlat-2 - projektjeiről.

Vlagyimir Putyin orosz államfő tavaly december elején Ankarában jelentette be, hogy Oroszország eláll a Déli Áramlat gázvezeték megépítésétől és Törökország felé viszi az orosz gázt. Januárban ki is jelölték a Török Áramlat nevet viselő gázvezeték útvonalát, amely 660 kilométer hosszan a Déli Áramlat vezeték nyomvonalán halad, majd 250 kilométer hosszúságban új nyomvonalon, Törökország európai részébe vezet. A Török Áramlat évi 63 milliárd köbméter kapacitású lesz, 47 milliárd köbméter földgáz kerül Európába, 16 milliárd köbméter pedig közvetlenül Törökországnak.

Az E.On, a Shell, az OMV és a Gazprom képviselői június közepén írtak alá szándéknyilatkozatot az Északi Áramlat földgázvezeték új vezetékpárjának megépítéséről. A közös vállalkozás keretében az Oroszországot és Németországot összekötő Északi Áramlat már működő vezetékpárja mellé egy újabb vezetékpárt fektetnek le évi 55 milliárd köbméteres gázszállítási kapacitással.

Magyarország tavaly 5,4 milliárd köbméter földgázt importált Oroszországról.