Súlyos és hosszú távú ellátási gondokat és az egészségügyi rendszer megroppanását eredményezheti, ha elfogadják azt a tervezetet, amit a napokban tett közzé a kormány - írja a VOSZ abban az állásfoglalásában, amit a kormánynak is elküldött.

A kormány javaslata szerint arra akarják kötelezni a magánorvosokat, hogy havi 20 órát a közegészségügyben dolgozzanak. Ezzel egyébként a Magyar Orvosi Kamara sem ért egyet, ezért február 4-re egy rendkívüli országos küldöttgyűlést hívtak össze.

Költségvetési károkat okozhat

A VOSZ, ahogy fogalmaznak: bár a kormány közzé tette az egyes egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosítás tervezetét, amivel kapcsolatban december 24-ig van mód javaslattételre, de ez a néhány napos határidő, amit a kormány adott nem tekinthető valós szakmai egyeztetésnek.

Az orvosok diszkriminatív berendelésének és úgymond, „továbbképzésének” statáriális intézkedése – több, más hasonlóval együtt – előre nem látható, romboló hatással fenyeget az egészségügyben - írja a VOSZ.

A VOSZ szerint a változások bevezetését követően pontosan az ellenkezője történhet, mint ami a jogalkotó célja lehet. Az előterjesztésben szereplő „hatásvizsgálat” alapvetően és kifejezetten hamis képet fest a várható következményekről, amely a jogszabály életbe lépése esetén súlyos költségvetési károkat és ellátási gondokat okozhat.

Kiemelik: az általuk képviselt magyar magánszolgáltatói réteg, sok tízezer orvos és szakdolgozó, és sok ezer vállalkozás képviseletében az állapítják meg, hogy a jogszabály-tervezet nemcsak egyes részleteiben, hanem egész megközelítésében is olyan szintű tévedéseket tartalmaz, amely félrevezeti a döntéshozókat, és amely – bevezetése esetén – súlyos tévútra vezeti a magyar egészségügyet, a kormány számára pedig nem kis gazdasági és politikai kockázatot hordozhat.

A VOSZ azt kéri, hogy mindenképpen halasszák el a tervezetet életbe léptetését és legkésőbb január elején induljon szakmai egyeztetés a témában.

A VOSZ levele teljes terjedelmében itt olvasható >>>>>>