Az ingatlanpiac tavalyi évre jellemző felfutása már a múlté, az eladó ingatlanok száma folyamatosan növekszik.

A négyzetméterárak lassú csökkenésével együtt ezekből a piaci folyamatokból arra lehet következtetni, hogy egyre nehezebb lesz eladni az ingatlanokat. Közelítünk a kínálati piac felé, amikor átlagosan 6 hónapnál hosszabb idő szükséges az értékesítéshez

– hangzott el az OTPOtthon.hu szerdai háttérbeszélgetésén. Az adatokból az is látszik, hogy a hirdetések aktív időtartama is megnőtt.

Eltűntek a kínálatból a kislakások

A korábban jellemző kiköltözési hullám most fordulni látszik, ennek következtében a családi, nagyobb, korszerűtlenebb házaknak megnőtt a darabszáma az ingatlanhirdetési piacon.

A 20-30 millió forintos kategóriájú kislakások gyakorlatilag eltűntek és nagyon lecsökkent a 30-40 milliós árkategóriájú lakások száma is.

Létkérdéssé vált az energiahatékonyság

Ezzel egyre szélesebbre nyílik az olló – a korszerűtlenebb lakások kevésbé kelendőek, viszont az energiahatékonyság, korszerűség és alacsony rezsi felértékelődni látszik. Ez a változás az OTPOtthon.hu portálon indított keresésekben is tetten érhető:

háromszor annyian keresnek a napelem, másfélszer annyian a távfűtés, és 50 százalékkal többen a hőszivattyú kifejezésekre, tehát az alacsony rezsihez és egyéb fenntartható üzemeltetéshez kapcsolódó kulcsszavakra.

Lipták Zsuzsa, az OTP Otthonmegoldások Kft. ügyvezető igazgatója a sajtóbeszélgetésen kiemelte: a mostani piaci helyzet minden olyan szereplőnek kedvez az ingatlanszektorban, aki az értékesítést támogatja, mivel egyre nagyobb szakértelmet kíván az eladás, az értékesítés folyamata egyre nehezebbé válik.

Innovatív ingatlanportállal erősít az OTP

A koltozzbe.hu, ujotthon.hu és a startlak.hu portálok egyesítésével jött létre az OTP Otthonmegoldások Kft, vagyis egy komplex, az ingatlanvásárlással kapcsolatos sokrétű ügyféligényekre iparágakon átívelő megoldást nyújtó portál jön létre.

Azokhoz az utazási oldalakhoz lehetne hasonlítani, ahol már nem csak a jegyeket lehet megvenni, hanem szállást, taxit, programokat is foglalhatunk. Az OTPOtthon.hu-nak a célja, hogy végigvezesse az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás folyamatán, az otthonvásárlás gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig – tette hozzá Lipták Zsuzsa.