Az elszabaduló infláció, ezen belül is az élelmiszerárak emelkedésének megfékezésének kísérleteként június 1-jén elindult a kötelező akciózás az üzletekben.

Gazdaságfejlesztési Minisztérium értékelte az elmúlt egy hónap tanulságait, amelyről a következőt írja közleményében:

Az intézkedés jól működik és megtette hatását, a bolthálózatok mára már egymásra licitálva jelentik be a kedvezményeket. A kötelező akciózás így egyaránt hatékonyan járul hozzá a piaci verseny fokozásához, az infláció csökkentéséhez, valamint a családok megvédéshez.

Hozzátették: az újabb kormányzati intézkedéseknek köszönhetően az infláció csökkenni fog, és a minisztérium lát esélyt arra, hogy még az év vége előtt egy számjegyűre csökkenjen az infláció.

A kormány most ennek örömére úgy döntött, hogy:

  1. A kötelező akciózás mértékét a jelenleg érvényben lévő – az akciózást megelőző 30 napban alkalmazott legalacsonyabb árhoz viszonyított – legalább 10 százalékról minimum 15 százalékra emeli augusztus elsejével mind a 20 termékcsoport esetében.
  2. Az üzletek az élelmiszer-árstop kivezetését követően, a korábbi 8 árstopos termékfajta közül két termékfajta vonatkozásában valamennyi terméket kötelesek heti rendszerességgel legalább 15 százalékkal alacsonyabb áron kínálni úgy, hogy a 15 százalékos kedvezményt a beszerzési árhoz viszonyítva kell biztosítani.
  3. Mindemellett a kötelező akciózásban érintett üzletekben az árstoppos termékfajták ára átmenetileg nem lehet magasabb, mint a beszerzési ár.

Az intézkedés tehát 2023 augusztusától bővíti a jelenlegi 20 termékből álló akciós árú termékkosarat. 

Így sosem esszük meg a kenyerünk javát: kezdünk leszokni a pékárukról

Bár megmenekült a bezárástól a magyarországi pékségek többsége, mondta a Napi.hu-nak Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke, ugyanakkor a kenyér árának drágulása miatt a lakosság jelentősen kevesebb pékárút vásárol. Bővebben --->