Az Országos Kórházi Főigazgatóságról érkezett az a 74 ezer reménybeli beoltandó nevét tartalmazó oltási lista, amely a múlt hétvégén óriási kavarodást okozott az oltási programban és a kormányzati kommunikációban egyaránt - írja a 24.hu. Az AstraZeneca-akció részleteit tartalmazó dokumentumot a főigazgató-helyettes küldte szét a kórházaknak.

A kormány 2020 végén megszüntette az Állami Egészségügyi Ellátó Központot, helyébe létrehozták Országos Kórházi Főigazgatóságot (OKFŐ), amely viszont több jogkört kapott elődjénél. Orbán Viktor miniszterelnök novemberben nevezte ki OKFŐ vezetőit, ekkor lett főigazgató-helyettes Takács Péter az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő megbízott főigazgatója.

A hírportál információi szerint a múlt héten Takács aláírásával minden kórházba elpostázták az oltásra kijelölt 74 ezer ember névsorát és adatait, néhány nappal később pedig ezek törlését is a központból kérték. Egy köremail szerint a Pintér Sándor belügyminiszter felügyelete alá tartozó OKFŐ szándéka az volt, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai alapján 101 kórház, klinika és más fekvőbeteg-ellátó intézmény 301 oltóhelyére rendeljék be lakóhely szerint az oltásra kijelölt embereket, akik előzetesen sms-ben kapják meg, hogy kinek hol és mikor kell megjelenni a védőoltásért.

Ha a rendszer működött volna, akkor a két nap alatt - másodlagos célként - azt kellett volna feltérképezni, hogy milyen a lakosság együttműködő hajlandósága abban az esetben, ha nem a háziorvos értesíti őket az oltás lehetőségéről. A hírportál megkereste az érintett állami szervezeteket, hogy kiderítették-e, mi vezetett a káoszhoz, de nem kapott válaszokat.

Gulyás: nincs szükség vizsgálatra

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón arra a kérdésre, hogy a kormány indított-e vizsgálatot, keresnek-e felelőst a hétvégi 74 ezer fősre tervezett és a kiküldött téves sms-ek miatt lefújt astrazenecás oltás miatt, azt válaszolta, hogy azt nem fújták le, hiszen a múlt hétvégén 196 ezer embert beoltottak Magyarországon, ami jobb az uniós országoknál. A 74 ezer Astrazeneca-vakcinából 16 ezret beadtak a hétvégén, mintegy ötvenezret pedig most csütörtök-pénteken. Így semmilyen vizsgálatra nincs szükség - mondta Gulyás Gergely.