Szerdától a kínai vakcina (Sinopharm) mellett már AstraZeneca készítményére is lehet időpontot foglalni - írja a 444.hu. Akik astrás oltást kérnek, azokat hétfőtől oltják majd a kiválasztott időpontban az adott oltóponton. 

Az „online oltási időpontfoglalón” a még nem beoltottak és érvényes regisztrációval rendelkezők tudnak bejelentkezni, és választhatják ki a számukra megfelelő oltópontot és dátumot. Az időpontfoglaló elérhetősége: www.eeszt.gov.hu (ez az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér lakossági portálja).

Lényeges szabály, hogy mindenki csak egy foglalást tud végezni és a véglegesített foglalása már nem módosítható. A foglalásnál érdemes arra is gondolni, hogy a második oltást is ugyanazon a kórházi oltóponton fogja megkapni, ahol az elsőt. 

A Napi.hu és a Pulzus Kutató közös reprezentatív kutatása szerint egyébként bár a kormány tömeges oltási kampányt kezdett a Sinopharm-vakcinával, viszonylag nagy a társadalmi elutasítottsága a kínai oltóanyagnak. Az oltásra még hajlandó felnőtt magyarok valamivel több mint a fele nem fogadná el a készítményt, míg még mindig van 15 százalék, aki semmilyen oltóanyagot nem fogadna el.