Az összes munkavállaló 16, míg a szellemi munkát végzők 20 százalék-a dolgozott távmunkában 2021 májusában. Közülük 19 százalék jelezte, hogy a korlátozásokat követően visszatér a munkahelyére a hét minden napján – derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. lakossági felméréséből

A közszférában dolgozó beosztottak 7 százaléka dolgozott távmunkában, ebből 1 százalék tér vissza az irodába, tehát az összes ilyen munkavállaló 6 százaléka továbbra is távmunkában marad. A felső- és középvezetők 8 százalék-a dolgozik távmunkában, 7 százalékuk maradni fog ebben a foglalkoztatási formában.

A vállalati irodaterületek kihasználtsága szempontjából leginkább érdekes versenyszférában dolgozó beosztottak közel két ötöde (37 százaléka) dolgozott távmunkában, ebből 7 százalék hagy fel ezzel végleg, tehát ezen munkavállalók közel harmada részben vagy teljes egészében otthontól fog dolgozni. Ez nagyjából650 ezer otthonról dolgozót jelent.

Fontos megvizsgálni, hogy a tudomásuk szerint továbbra is távmunkában dolgozók hetente hány napot terveznek így dolgozni. Negyedük az egész munkahetet (öt napot) tervezi távmunkában ledolgozni, 10 százalékuk 4 napot, 28 százalékuk pedig 3 napot. Vagyis a távmunkában maradók közel kétharmada (63 százaléka) a hét többségében otthon marad. Heti egy napot a továbbra is távmunkások 7 százaléka, két napot pedig 30 százalék-a fog távolról dolgozni.

Ez felveti a kérdést, hogy (ha megvalósulnak a munkavállalók várakozásai) valóban érdemes-e a munkáltatóknak a jelenlegi teljes irodaterületet bérelni/fenntartani, mert a várakozások alapján a jelenleg bérelt/tulajdonolt irodaterület közel 15 százaléka kihasználatlan marad.

Kép: GKI

Ahogy a bérleti szerződések lejárnak, úgy lesz egyre nagyobb nyomás a bérbeadókon, mivel az üresedési ráta növekedése mellett a rezsiköltségek szinte semmit nem csökkennek, így a bérbeadás profitrátája jelentősen esik majd. Ez pedig kihathat a projekthitelek finanszírozhatóságára éppúgy, mint az új irodaépületek kiadhatóságára.

Távmunkában dolgozók tervei (százalék)
BeosztásTávmunkában dolgozik jelenlegFelhagy a távmunkávalMarad távmunkában
Beosztott a versenyszférában37 százalék7 százalék30 százalék
Beosztott a közszférában7 százalék1 százalék6 százalék
Felső- és középvezető8 százalék1 százalék7 százalék
Egyéb nem fizikai munkát végző29 százalék5 százalék24 százalék
Egyéni és mezőgazdasági vállalkozók24 százalék6 százalék18 százalék
Szellemi munkát végzők20 százalék4 százalék16 százalék
Összes munkavállaló16 százalék2 százalék14 százalék
forrás: GKI lakossági felmérés