Mára 2023 beteget ápolnak kórházban, 201 beteg van lélegeztetőgépen. Kórházban van 14 gyerek is, de ők nem szorulnak intenzív ellátásra, illetve gépi lélegeztetésre - mondta az operatív törzs szerdai tájékoztatóján az egyéb elfoglaltságai miatt távol maradó Müller Cecília tisztifőorvos helyett Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője a friss adatok ismertetését követően.

Galgóczi Ágnes az influenzaszezon közeledtével megerősítette, hogy fontos oltással védekezni, mind a háromkomponensű, mind a négykomponensű vakcina biztonságos és hatékony, ezek a háziorvosoknál érhetők el.

1423 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 50 180 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 48 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1259 főre emelkedett, 14 905-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 34 016 fő. Az aktív fertőzöttek 30 százaléka, az elhunytak 39 százaléka, a gyógyultak 30 százaléka budapesti. 2023 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 201-en vannak lélegeztetőgépen.

Kérdésekre a következő válaszok hangzottak el:

  • Az Ausztriából személyforgalomban érkező magyar állampolgárok orvosi vizsgálaton esnek át. Ha koronavírus-fertőzésre utal az állapotuk, járványügyi megfigyelés alá kerülnek, illetve hatósági házi karanténba. Ha ilyet nem állapít meg a vizsgálat, akkor 10 napos hatósági házi karanténban kell maradniuk.
  • Ez alól két negatív PCR-teszttel kaphatnak az érintettek felmentést, illetve ha a schengeni zónából érkezők egy negatív tesztről mutatnak be igazolást, a hatósági házi karantén feloldása megkönnyíthető.
  • Az egészségügyi dolgozók számára a sebészi maszk viselése ajánlott, illetve kötelező, a speciális maszk csak azoknak szükséges, akik fokozott kockázatú ellátást, vagy covid-ellátást végeznek.
  • A tömegrendezvényekről való távolmaradás azért ajánlott, mert ott nem tarthatók be a szociális távolságtartás szabályai.