‚Az utóbbi napokban számos hír jelent meg arról, hogy több ország is elővigyázatosságból felfüggesztette az AstraZeneca (AZ) vakcinájával az oltásokat a korábban jelzett vérrögképződéses esetek kivizsgálásáig. A hírek hallatán sokan fordultak tanácsért Kemenesi Gábor virológushoz, aki ezekre reagált friss Facebook-posztjában.

Kemenesi idézi  az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) idevágó mondatát, amely mint írja, sajnos a legtöbb médiahírből kimaradt: a vérrögképződési események gyakorisága a vakcinával oltottak körében nem magasabb mint az általános populáció körében tapasztalt érték.

A virológus-kutató kiemeli, az AZ-vakcinát immáron több mint 11 milliónyian megkapták, a mostani vizsgálat a rutin gyógyszerhatósági engedélyezési folyamat része. Az ún. safety signal során bármilyen gyanús esetet ekképpen vizsgálnak ki. A gyógyszerhatósági engedélyezés és nyomon követés egy egymásra épülő és rendkívül összetett folyamat. A kutató a kivizsgálás folyamatábráját is mellékeli, amelyet pár hete mutattak be az EMA konferenciáján.

Kemenesi az aggódóknak és az érdeklődőknek az üzeni az ügy kapcsán:

Továbbra is minden hírt a teljes kép viszonylatában értelmezzünk. Ez igaz a járványgörbe alakulására, a mostani AstraZeneca vizsgálatra és a jövőbeni "vakcinált ember újra beteg lett" típusú hírekre is.

A tudomány jelenlegi állása szerint továbbra is az egyetlen kiút a járványból az emberek átimmunizálása a vakcinákkal és így a járvány elcsendesítése (kórházak felszabadítása).

Érkezhet bármilyen hír a jövőben, ezen a tényen nem fog változtatni, láthatjuk, hogy a természetes fertőzés mire képes. Oltassunk amint tudunk és előtte/utána is vigyázzunk, ne adjuk tovább a fertőzést!