Három kormányrendelet jelent meg a Magyar Közlönyben, az egyik megszünteti, a másik újra kihirdeti a veszélyhelyzetet Magyarország egész területére, a harmadik pedig újra hatályba lépteti a veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedésekről szóló rendeleteket.

A kormány a novembertől életbe lépő Alaptörvény-módosítás jogi kereteinek megfelelően újra kihirdeti az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa miatti veszélyhelyzetet - írja a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) közleményében. A veszélyhelyzetre vonatkozó alaptörvényi szabályok az Országgyűlés májusi döntése értelmében november 1-jétől megváltoznak, így a jelenleg érvényes veszélyhelyzetet szükséges megszüntetni és az új alaptörvényi felhatalmazásoknak megfelelően a veszélyhelyzetet újra ki kell hirdetni.

A KTK szerint a különleges jogrend fenntartására továbbra is szükség van. "A veszélyhelyzet fenntartása a kormány számára megteremti a hatékony és gyors döntéshozatal jogi kereteit a háború elől menekülők megsegítéséhez, valamint Magyarország fizikai, gazdasági és energiaellátási biztonságának védelméhez."

Az új rendeletekre azért van szükség, mert novembertől 1-jén életbe lép az az alkotmánymódosítás, amely a korábbi hat különleges jogrend (rendkívüli állapot, szükségállapot, megelőző védelmi helyzet, terrorveszélyhelyzet, váratlan támadás, veszélyhelyzet) helyett mostantól három különleges jogrendet határoz meg:

  • hadi állapot,
  • szükség állapot és
  • veszélyhelyzet.

A most megjelent kormányrendeletetek ennek megfelelően egyrészt megszüntetik, másrészt az új alkotmányos kereteknek megfelelően, 30 napra újra kihirdetik a háború miatt szükséges veszélyhelyzetet, illetve meghosszabbítják a 2022. október 31-én hatályos veszélyhelyzeti rendeletek hatályát, így ezek továbbra is hatályosak és alkalmazhatóak maradnak - írja a KTK.

Meg is hosszabbítják plusz 180 nappal

Emellett a kormány él azzal a lehetőséggel, amelyet az Országgyűlés hétfői törvénymódosítása teremtett meg, miszerint a kabinet kezdeményezheti a veszélyhelyzet legfeljebb 180 nappal történő meghosszabbítását, ha a veszélyhelyzet kihirdetésére okot adó körülmény továbbra is fennáll. 

A kormány szerint ez továbbra is fennáll.