A csütörtök este megjelent Magyar Közlönyben szerepelnek a kormányzati struktúra új államtitkárai – szúrta ki a Hvg.hu. Mindezek alapján visszamenőleges hatállyal, 2022. december 1-vel a most létrehozott Energiaügyi Minisztériumnak egy miniszterhelyettese és két államtitkára lesz a jövőben.

Lantos Csaba tárcavezető (kiemelt képünkön) helyettesítését Koncz Zsófia látja majd el, a két államtitkár pedig Reisz Anikó és Steiner Attila lesznek.

Mindkét államtitkár dolgozott már a magyar közigazgatásban, Steiner Attila az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára volt, Reisz Anikó pedig az Igazságügyi Minisztérium valamint a Technológiai és Ipari Minisztérium államtitkáraként is dolgozott.

Az új Energiaügyi Minisztériumhoz tartoznak az energiaárak és az energiabiztonság kérdései is

2022 novemberében jelentették be hogy önálló energiaügyi minisztérium létrehozásáról döntött a kormány. Gulyás Gergely miniszter az új tárca létrehozását azzal indokolta:

a háború és a szankciós energiaárak miatt ma Magyarországon és Európában is a legfontosabb az energiabiztonság és az energiaárak kérdése. A kormány ezért strukturális változtatást hajt végre, önálló energiaügyi minisztériumot hoz létre. Az új minisztérium az energiapolitika egységes irányításáért felel, és az Energiahivatal hatásköreinek többségét is átveszi – mondta a miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az energetikai minisztérium vezetőjének Lantos Csabát kérte fel a miniszterelnök. Gulyás Gergely szerint azért esett Lantos Csabára a választás, mert kiváló menedzserképességekkel rendelkező közgazdász, aki az elmúlt évtizedekben Magyarországon komoly elismertségre tett szert, az energetika területén pedig a MET-csoport vezetőjeként szintén komoly tapasztalatokat szerzett.

A kormányzati struktúra változása és az új minisztériumi elnevezések miatt Fábián Gergely, Fónagy János és Lóga Máté január 1-től került az önállóvá vált Gazdaságfejlesztési Minisztériumba.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkárai lesznek Csepreghy Nándor, Lánszki Regő Balázs és Nagy Sándor Bálint, Juhász Tünde pedig a közigazgatási államtitkárságot vezeti majd.