A nagyértékű gyógyszerek támogatását 27,2 milliárd forinttal – derül ki az új Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletből.

Ez úgy módosítja az 1999-es, az egészségügyi szolgáltatások Egészségbiztosítási Alapból történő finanszírozásának részletes szabályairól szóló rendeletet, hogy a nagyértékű gyógyszer-finanszírozásra szánt 119,6 milliárd forintos tételt 146,8 milliárdra emeli.

Az így létrejött 27,2 milliárd többlet forrást pedig egy határozatban teremtette meg a kormány, a következőképpen: az idei központi  költségvetésben szereplő gyógyszertámogatást 17,5 milliárd, míg a gyógyító-megelőző ellátás céltartalékát 9,7 milliárd forinttal csökkentette.

Ez némileg segíti a támogatott gyógyszerek piacát: mint arról a Napi.hu-nak Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének szakmai igazgatója nyilatkozott, míg 2020-ban és 2021-ben 8,9, illetve 9,8 százalékkal emelkedett a támogatások mértéke, idén és jövőre 4,1 százalékos és 5 százalékos emelkedés olvasható ki a számokból. Emiatt kongatták a vészharangot a forgalmazók.

Magasabb lesz az állami szervek bérleti díja

A központi költségvetési szervek elhelyezésével kapcsolatos bérleti díjak kiadási előirányzatát pedig 4,4 milliárddal emelte meg a kormány.

Módosította a kormány a központi költségvetési szervek elhelyezésével kapcsolatos bérleti díjak kiadási előirányzatát is.  Erre az idei központi költségvetésben 16,1 milliárd forint szerepel, amely legfeljebb 4,4 milliárddal túlléphető.

A kormány döntött arról is, hogy az állam tulajdonában álló 40 950 adag Comirnaty (Pfiezer) vakcinát ingyenesen és azonnal Ukrajnának adományozza.