Nyár elején hivatalosan is megkezdődött az újabb El Nino időszak. Ennek hatását már a világ számos pontján érezni lehet. Szélsőséges időjárási eseményekről szinte minden nap érkeznek hírek a világ különböző tájairól. Hőhullámok, pusztító viharokerdőtüzek tombolnak bolygónk különböző pontjain.

A hőhullámok a tengerek, óceánok vizét is folyamatosan melegítik – figyelmeztet az Időkép. Ennek hatására rekordmeleg lett a Földközi-tenger felszíne.

A mérések kezdete óta a Földközi-tenger átlagos felszíni hőmérséklete még sosem volt ilyen magas, hétfőn elérte a 28,4 fokot.

Ezzel megdőlt a 2003. augusztusi rekord, mely szintén egy az Európát sújtó nagyon erős hőhullám eredménye lett. Akkor ugyanis 28,25 fok volt a Földközi-tenger átlagos felszíni hőmérséklete.

 

Szokatlan jelenség tűnt fel az időjárásban

Az idei volt a legmelegebb június a világon azóta, hogy 1950-ben elkezdték feljegyezni az adatokat, közölte az Európai Unió (EU) műholdas Föld-megfigyelési programja (Copernicus). Bővebben >>>

Termál-meleg az óceán

Florida partjainál sokkal melegebb az óceán.

A hőmérséklete a termálfürdők vizének hőmérsékletével vetekszik. A Manatee-öböl közelében az egyik mérőbója 38,4 fokos vízhőmérsékletet mért, ami elképesztően magas érték, ha óceán vízhőmérsékletéről van szó.

Elsőre felmerül a mérési hiba lehetősége is, de a környező bóják is hasonlóan magas vízhőmérsékleti értékeket regisztráltak. Ugyanakkor július eleje óta kiemelt figyelemmel követik ezeknek a bójáknak a méréseit a szakértők, és a hónap korábbi részében is közel ilyen magas értékeket regisztráltak, tehát nem egyedi esetről van szó, ugyanis a térséget is erős hőhullám érte el.

Az El Nino-hatás itt is érződik, a délkeleti passzátszél, mely segít abban, hogy ne melegedjen fel túlságosan a térségben az óceán felszíne, most sokkal gyengébb, így a víz felszíne könnyebben tud magasabb hőmérsékleti tartományba kerülni.

Égető probléma: a mi régiónk forrósodik a leggyorsabban

A 2022-es volt Európa leforróbb nyara, a tavalyi éves átlaghőmérséklet pedig a valaha mért legmagasabb értékek között van. Bővebben >>>