A minősítési rendszerben hangsúlyos pontok a kikötési lehetőségek, a szolgáltatások színvonala mellett a környezet védelme, valamint az adott létesítményben működtetett edukációs programok.

A Balaton mindhárom medencéjében ellenőrizték és minősítették a vitorláskikötőket a Kék Csillag kikötőminősítési védjegyrendszer keretében. A Magyar Vitorlás Akadémia Nkft. által végzett felmérés adatainak értékelése alapján

a vizsgált kikötők közül tizennégy érte el a legmagasabb, négy csillagos szintet.

A védjegyoltalom alatt álló felmérési rendszer az idei évre kibővült és tartalmaz edukációra, oktatásra, versenyzőképzésre, valamint közösségi és kulturális programokra vonatkozó adatokat, melyeknek segítségével egy-egy létesítmény a maximálisan adható pontszámot túlteljesítheti – írja a vitorlazzitthon.hu.

Kép: Vitorlázz Itthon Facebook-oldal

Kikötött a balatoni hajóflotta Siófoknál. Meddig tarthat még a Balaton leeresztése?

Megérkezett Siófok-Kilitire az egy hete Komáromból induló, az új balatoni hajókat szállító flotta, amely két új kompot és két új katamaránt hozott – közölte a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART). Bővebben>>>

A túlteljesítő kikötők

Mindezek alapján kiemelkedik hét Marina, ugyanis ezek a létesítmények 100 százalékot meghaladó szintet teljesítettek:

  • a Fenyves Yacht Club,
  • a Kékszalag PORT,
  • a Balatonfüredi Yacht Club,
  • BL YachtClub&Apartments,
  • a Keszthelyi Yachtkikötő,
  • a Tihanyi Hajós Egylet,
  • valamint az Alsóörs Marina.

A felmérésben három csillagos szintet hat marina ért el, nyolc kikötő két csillagos, öt pedig egy csillagos minősítést kapott.

2023-ra számos kikötő részben, vagy teljes egészében megújult, illetve az előző felmérési időszakhoz képest egy teljesen új kikötővel, a balatonfüredi Kékszalag PORT-tal is bővült a hálózat.

A felmérésben részt vett és alacsonyabb szintet elérő kikötők esetében is felújítási munkálatokat terveznek a jövőben, így várhatóan az elkövetkezendő években tovább emelkedik a Balaton körüli kikötők színvonala.

Ki lehet húzni a Balaton dugóját, de a csapot fenntről csavargatják

A Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetsége önálló balatoni szekcióülést szervezett A Balaton régió problémái, nyílt párbeszéd a tó jövőjéért címmel, melyen bejelentették, hogy petíciót indítanak a balatoni ökoszisztéma megmentéséért. Bővebben>>>