A negyedik hullám érkezése várható volt, az új kórokozók felbukkanása és az ebből adódó járványok az esetek döntő többségében hullám-természetűek – a legtöbb járvány így működik a természetben. Ezért nagyon fontos a maradék lakosság átoltása, a védelem nélkül maradtak újraoltása és a megfelelő időben történő, fegyelmezett járványvédelmi intézkedések meghozatala és betartása. Ha ez mind sikerül, akkor lepattinthatjuk a negyedik hullámot magunkról, Izrael egyelőre jó úton jár - - írja Kemenesi Gábor biológus-víruskutató a Facebook-oldalán.

Mi vár ránk a negyedik hullámban, mit tehetünk ellene?

Röviden:

  • Az esetszámok növekedése várható.
  • Bizonyosan a fiatalok és nem-oltottak körében súlypontozódva.
  • Valószínűleg idővel a halálozások emelkedése követi.
  • Nem zárható ki, hogy már nyáron ideér.
  • Valószínűleg az ősz rásegít a hullámra.
  • Van recept a győzelemre

- írja a szakember.

"A jó hír, hogy minden jel szerint azok az oltottak, ahol tapasztalható valamiféle immunválasz (antitestek, sejtes komponensek, stb), jól védettek maradnak a fertőzés súlyos formája ellen. További jó hír, hogy a gyermekek érintettsége a Covid-19 megbetegedés esetén továbbra is jóval enyhébb az idősebb korosztályhoz mérten, habár a fertőzés hosszútávú hatásáról még kevés adat van. Fontos azonban, hogy a krónikus megbetegedéssel rendelkező fiatalok veszélyeztetett csoportnak számítanak, az ő esetükben (és ő értük is) nagyon fontos a maszk-távolságtartás-higiénia hármasának gyakorlása.

Árnyalja a képet, hogy azok az országok (számos ázsiai ország) ahol alacsony az átoltottság, a pandémia következő gócpontjaivá válnak a delta-hullámban. Ez újabb variánsok melegágya lesz, nem véletlen, hogy a tudósok a harmonizált globális vakcinaelosztásra hívják fel a figyelmet" - olvasható a víruskutató adatokkal illusztrált posztjában.