Az idén legalább annyi minden változik meg július 1-től, mint amennyi hagyományosan január 1-től szokott. A 2023 második félévétől többnyire olyan szabályok módosulnak, amik a mindennapi pénzügyeinket érintik.

Megsínylik a háztartások a szociális hozzájárulási adót

Továbbra is vonzó öngondoskodási forma marad a megtakarításos életbiztosítás a megszerezhető teljes adómentesség miatt. Ám pusztán a szocho miatt nem számítanak a biztosítók érdemi változásra a megtakarítások szerkezetében. Bővebben>>>

Ráfizetünk a kamatnyereségre

A július 1-től élő változások közül a legnagyobb csapást a pénzünkre a kormány adóemelése jelenti. Júliustól a 15 százalékos személyi jövedelemadó mellett a 13 százalékos szociális hozzájárulást (szocho) is meg kell fizetni a megtakarítások, befektetések kamatjövedelmeire.

Az új adó olyan befektetésekből származó jövedelmekre vonatkozik, amelyek az szja-törvény szerint kamatjövedelemnek minősülnek:

  • ide tartoznak a folyószámláinkon lévő összegek,
  • a lekötött betétek,
  • a unit-linked életbiztosítások nyeresége,
  • kötvények,
  • és befektetési jegyek hozama.

Azokra a befektetési nyereségekre nem kell pluszban szochót fizetni júliustól, amelyek nem kamatjövedelemként adóznak vagy részesülnek adókedvezményben az szja-törvény szerint:

  • ilyen például az árfolyamnyereségként adózó, az ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelem,
  • a tartós befektetési számlán lévő,
  • illetve a biztosítási és nyugdíj-előtakarékossági kedvezményekkel támogatott befektetésekből származó jövedelem.

Az állampapírok hozama után továbbra sem kell semmilyen adót fizetni, tehát azok a kamatadó után a szocho alól is mentesülnek.

A banki betéteken elérhető nyereséget nemcsak a szocho korlátozza, hanem a kamatstop is.

Ez ugyan eredetileg június 30-ig tartott volna, de a kormány a napokban ezt kitolta, egyelőre szeptember 30-ig. Ez a korlát a magánszemélyek közül csak azokat érinti, akiknek 20 millió forintnál nagyobb összegű betétszerződésük van.

Néhány nap van hátra: így lehet megúszni a szociális hozzájárulási adót

A befektetőknek most igazán érdemes sietniük, hiszen a kamatadó levonása után megmaradó összeggel számolva 18 százalékkal több nettó kamatot kapnak a 13 százalékos szociális hozzájárulási adó 2023. július 1-jei bevezetése miatt, ha még 2023. június 30-ig lekötik betéteiket, akár hosszú távra is. Bővebben>>>

Változnak a jövedelemarányos törlesztési mutató feltételei

Júliustól a hitelezés feltételei is szigorodnak. A jövedelemarányos törlesztési mutatót (jtm) a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezette be, lényege, hogy a futamidő során vállalt havi törlesztőrészlet ne legyen magasabb annál, mint ami az adós jövedelmébe reális keretek között belefér.

A jtm szabályai szerint magasabb jövedelemmel magasabb törlesztőrészletet is vállalhatnak a nettó bérük arányában. Ennek a határa eddig 500 ezer forint volt.

2023. július 1-től azonban már nettó 600 ezer forint számít magas jövedelemnek a jtm szempontjából, így az alatt már csak az eddiginél kisebb lehet a maximális törlesztőrészlet.

A másik változás a jtm-mel kapcsolatban, hogy megemelkedik a minimum hitelösszeg, ami alatt nem szükséges vizsgálni a jtm-szabályokat a bankoknak – összegzi a Bank360.

Július 1. előtt a 300 ezer forintot meg nem haladó összegű kölcsönökre nem kellett vizsgálni, hogy belefér-e a jövedelembe a törlesztés (a hitelkeret emelésének kivételével). Ez az összeg júliustól 450 ezer forintra emelkedik az infláció hatására.

Döntött a kormány a kamatstop meghosszabbításáról

A június végén lejáró betéti kamatstopot további három hónappal meghosszabbította a kormány. A kamatmaximalizálás csak a nagy összegű lakossági betétekre és az intézményi befektetők pénzére vonatkozik, a kisbefektetők viszont egyébként sem kapnak akkora kamatot, hogy beleütköznének a kamatplafonba. Bővebben>>>

Ingyenes lesz a boltokban a készpénzfelvétel

Júliustól jogilag lehetővé válik a boltokban az ingyenes készpénzfelvétel.

A bankoknak a kártyás ügyfeleik számára biztosítaniuk kell, hogy

havonta legfeljebb két alkalommal, maximum 40 ezer forintig ingyen vehessenek fel készpénzt a boltok pénztáraiban is.

Ahhoz azonban, hogy ezt ténylegesen igénybe tudják majd venni, a boltok döntése kell, ők ugyanis nem kötelesek erre a cash-back szolgáltatásra.

Kedvezően változik a diákhitel kamata

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleménye szerint folytatódik a diákhitel kamattámogatása, 2023 második felében is kedvező feltételek mellett lesz elérhető a szabad felhasználású diákhitel. Bővebben>>>

Nő a diákhitelek kamata

Július 1-től változik a szabad felhasználású Diákhitel1 kamata, 4,99 százalékról 7,99 százalékra, ami 2023. december 31-ig lesz érvényes. A Diákhitel Központ oldalán azt közölték, hogy a jelenlegi szabályok szerint egyébként 14 százalékra kellett volna emelni a kamatot az aktuális referenciamutatók alapján.

Csak akkor vehetik fel a kölcsönt, ha az OTP Banknál, az MHB Banknál, az Erste Banknál vagy a Gránit Banknál nyitnak számlát.

A diákhitelszámlák esetében a pénzügyi szolgáltatóknak ingyenesen kell biztosítaniuk a havi számlavezetést és számlakivonatot, az online szolgáltatások és a bankkártya használatát.

Olcsóbb az alapszámla

Szombattól jelentősen, 3000 forintról 1000 forintra kell csökkenteniük a bankoknak a kötelezően nyújtandó alapszámlák díját.

Az alapszámla olyan szolgáltatás, amit bárki igénybe vehet a jövedelmétől függetlenül, ha nincs más bankszámlája. Az alapszámlához ingyenes bankkártya és átutalási lehetőség, valamint limitált összegig ingyenes készpénzfelvétel jár.

Jő a bankolási kánaán júliustól: az olcsónál is lesz olcsóbb

Legfeljebb az előző évi minimálbér fél százalékát kérhetik el az alapszámlák vezetéséért a bankok mostantól. Elmagyarázzuk, hogy mi az az alapszámla, ki nyithat egyáltalán ilyet, és mennyibe fog kerülni július elsejétől. Bővebben>>>