Azok a nyugdíjasok, akik dolgoznak, számíthatnak arra, hogy éves keresetük 1/2400 részével emelkedik a nyugdíjuk - idézte a Magyar Nemzet a NugydíjGuru szakértőjét, Farkas Andrást. Ezt azt jelenti, hogy aki például 2017-ben 600 ezer forint bruttó keresetet tett zsebre, annak 2018. január 1-jétől havi 250 forint plusz jövedelem jár.

Ezt a szerény kis összeget akkor kaphatja meg, ha munkajövedelmei után fizetett nyugdíjjárulékot. A pénzt a nyugdíjfolyósító automatikusan kiszámolja és utalja, ám az ügyintézési határideje 2018. szeptember 30., ezért a pénz csak ezt követően jelenik meg az érintettek számláján. A szakember szerint a hivatal be szokta hozni a lemaradását az ilyen ügyekben.

Bonyolítja a helyzetet, hogy más szabályok vonatkoznak azokra, akik a verseny-, illetve akik a közszférában dolgoznak. Az előbbiek esetén ugyanis a munkavégzés idejére fel kell függeszteni a nyugdíj folyósítását. Más szabályok vonatkoznak azokra is, akik valamilyen kedvezménnyel, például a nők 40 program keretében vonultak vissza.

A fotó forrása: Shutterstock