A kormány célja, hogy ne érintse hátrányosan a kis és középvállalkozókat az Európai Unió új adatvédelmi irányelve. A céljuk az, hogy a Nemzet Adatvédelmi és Információszabadság Hivatal (NAIH) csak figyelmeztetést adjon a kkv-knak - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.

A miniszter szerint a magyar szabályozás eddig szigorúbb volt, mint a most bevezetendő uniós szabályozás, a GDPR. Már meg is kérték a gazdasági kabinettet, hogy készítsék el a kkv-kat védő új jogszabály tervezetet.

A rendelet előírásainak megszegése komoly következményekkel járhat, a kiszabható bírság akár 20 millió euró, vagy a cégcsoport teljes, globális forgalmának 4 százalékát is elérheti. A kettő közül a magasabb összeg a felső határ. A kormány lépése azért fontos, mert a hazai cégek közel fele még nem áll készen rá, hogy biztosítsa a felhasználóknak a róluk tárolt információk eltávolítását.

Így értelmezi a kormány a falvakat

A Modern Falu programról is beszélt Gulyás Gergely: azt a kormány már korábban bejelentette, hogy a Modern Városok mintájára a kisebb települések gazdasági felzárkóztatására is támogatási keretet hirdet. Most kiderült, hogy ebbe nem csak a kis falvak, hanem a 10 és 30 ezer lakosú települések is beletartoznak. Az érintett önkormányzatokkal való egyeztetésért Gyopáros Alpár lesz a felelős. A konzultációkat már meg is kezdték az elmúlt napokban.

Megy a pénz a fegyverkezésre

Gulyás bejelentette azt is, hogy 2026-ra elérik a GDP 2 százalékét a honvédelmi ráfordítások. A gazdasági bővülés eddigi gyors ütemére utalva Gulyás azt mondta, hogy már jövőre is 80 milliárd forint lehet a forrásbővülés. De a NATO által előírt kötelező ráfordítási szintet úgy érné el a magyar kormány, hogy minden évben a gazdasági bővülés egytized százalékával többet költenek a magyar hadseregre.

A fotó forrása: MTVA.