Közhely, hogy a választási eredmények látványosan összefüggenek az ország településszerkezetével: a fővárostól a kisebb települések felé haladva egyre nagyobb a Fidesz-KDNP fölénye - írja a Facebookon a Medián közvélemény-kutató.

Más elemzések a települések iskolázottsági statisztikái alapján kimutatták, hogy a szavazást legerőteljesebben meghatározó tényező az iskolázottság: az alacsonyabb végzettség a kormánypárti voksot valószínűsíti.

Mivel az iskolai végzettség szintje nagyon erősen korrelál a településtípussal, felmerül a kérdés, hogy vajon nem ugyanannak a jelenségnek a két olvasatáról van-e szó. Ezért a Medián a választás előtti napokban az RTL Klub megbízásából készített egy felmérést, amely azt igazolta, hogy

valóban az iskolázottság a döntő: Budapesten, a vidéki városokban és a községekben egyaránt fennáll az az összefüggés, hogy az iskolázottság emelkedésével csökken a Fidesz támogatottsága.

- olvasható a bejegyzésben.

Korábban a G7 arról írt, hogy azokban a városokban ahol az emberek jobban élnek, gyengébben szerepelt a kormánypárt, ott pedig, ahol több a közfoglalkoztatott és az álláskereső, a Fidesz jobb teljesítményt nyújtott. A tíz legszegényebb településen például a listás szavazatok közel 95 százalékát kapta a kormánypárt.

A portál is arra jutott, hogy azokban a régiókban, ahol az emberek magasabban iskolázottak, rosszabbul teljesített a Fidesz.