Augusztusban a nyers adatok szerint 14,4 százalékkal nagyobb volt az ipari termelés volumene az egy évvel korábbinál. korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva csak 9,3 százalékos növekedésről volt szó. A két adat közötti jelentős eltérés azzal magyarázható, hogy idén augusztusban két munkanappal több volt, mint egy évvel korábban - derül ki a KSH friss adataiból. 

A növekedés elsősorban feldolgozóipari alágazatok, ezen belül az autógyártás jó teljesítményének köszönhető, ám ebben szerepet kapott a tavalyi alacsony bázis. Tavaly augusztusban ugyanis 34 százalékos éves mínuszt könyvelhetett el ez a szektor. 

Bár a nyers és a korrigált adat is tempós bővülésről tanúskodik, a részletes adatok szerint azért valamivel kedvezőtlenebb a kép. Júliushoz képest - szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján - az ipari kibocsátás lényegében stagnált, 0,1 százalékkal nőtt. A hosszú távú mutatókból pedig az látszik, hogy a 2015-ös havi átlagokhoz képest az augusztusi termelés 27 százalékkal volt magasabb, ez pedig alig haladja meg az idei év korábbi hónapjaiban elért eredményt. 

Az év első nyolc hónapjában az ipar 6,1 százalékos tudott felmutatni. Az összes ipari értékesítés 60 százalékát nyújtó exporteladások volumene 7,1 százalékkal, 40 százalékot képviselő hazai értékesítésé 8,3 százalékkal nőtt.