A Pro Bono latin kifejezés, önként vállalt, ingyenesen végzett szakmai tevékenységet jelent, amelyet az ügyvédi hivatásrend tagjai, ha nem is intézményesült formában, de – figyelembe véve a pártfogó ügyvédi és kirendelt védői díjakat - napi szinten végeznek.

A hétfői Pro Bono napon való részvétel előzetes regisztrációhozó kötött, melynek során néhány adat megadásával a jogterület kiválasztását követően, konzultációs időpont foglalására lesz lehetőség. Az eseményre jelentkezett 140 budapesti ügyvéd ezen a napon körülbelül 800 olyan jogkereső számára tud jogi tanácsadást végezni, akinek valamely oknál fogva nem biztosított a jogi képviselete egy per során, illetve olyan jogvitája van, vagy jogi kérdésben bizonytalan, amelyben támasza lehet egy szakmai vélemény, iránymutatás.

A társadalmi célú kezdeményezést a Budapesti Ügyvédi Kamara hívta életre a Nemzetközi Pro Bono hét apropóján 2019-ben, és a példát további területi kamarák is követték azóta. Az első ilyen rendezvény hatalmas sikere, a jelentkezők száma és a számtalan pozitív visszajelzés arra indította a budapesti ügyvédséget, hogy igyekszik hagyományt teremteni a kezdeményezéssel, ezzel is felhívva a figyelmet a jogtudatosság fontosságára - áll a kamara közleményében.

Kiemelt területek, amelyekre regisztrálni lehet

Családjog, társasházi és ingatlanjog, büntetőjog, polgári jog, továbbá külön kiemelten a gondnoksággal kapcsolatos kérdések, cégjog, biztosítási jog, üdülési jog, munkajog, adójog, szerzői jog, közlekedési jog, médiajog. Egy ügyre 20 percet biztosít a kamara a regisztráló számára, hogy felvázolja ügyét és az adott jogterületre szakosodott ügyvédtől iránymutatást, illetve az egyszerűen, helyben megválaszolható kérdéseire választ kapjon. Természetesen az összetett ügyek hosszabb munkafolyamatot igényelnek, de a konzultáció során erről is részletes tájékoztatást kapnak a tanácsadásra jelentkezők.

Regisztrálni a Budapesti Ügyvédi Kamara honlapján http://bpugyvedikamara.hu/probono-nap  lehet.