Bár az egyelőre nem derült ki, hogy mikortól, de tulajdonképpen ingyenessé tenné a kormány a B kategóriás jogosítvány megszerzését a középiskolásoknak és azoknak, akik a szakképzésben tanulnak. Mindez egy 45 oldalas salátatörvény-csomagban bukkant föl.

A javaslat ehhez a köznevelési törvényt módosítaná azzal, hogy az állam az említett diákoknak „ingyenesen biztosítja a B kategóriás közúti járművezetői engedély megszerzéséhez a közlekedési alapismeretek és a gyakorlati vizsga letételéhez szükséges ismeretek elsajátítását.”

Ugyanakkor a módosítás szerint a nagykorú diák vagy a kiskorú diák szülője, törvényes képviselője dönthet úgy, hogy nem szeretne részt venni az autóvezetői képzésben.

A kormány jelenleg 25 ezer forint állami támogatással segíti, hogy a 20 év alatti fiatalok jogosítványt szerezhessenek. Ám az új javaslat értelmében a KRESZ-vizsgáig vezető elméleti oktatást, valamint a gyakorlati vizsgáig előírt 29 gyakorlati órát is finanszírozná a kormány.

Mindent egybevetve ez azt jelenti, hogy a középiskolában és a szakképzésben tanuló diákoknak, valamint családjaiknak mindössze a B kategóriás jogosítvány megszerzéséhez szükséges vizsgadíjakat kellene saját zsebből finanszírozniuk.

Egymillió forint is lehet egy B-kategóriás jogosítvány

Háromszázezertől, akár egymillió forintig is terjedhet egy B-kategóriás jogosítvány megszerzése 2023-ban, mondta az Indexnek az Autósiskolák Vezetőinek Országos Szövetségének (AVOSZ) elnöke. Bővebben --->

Ingyen jogsi = jeges rémület az autósiskolában

A fiatalok ingyenes jogosítványszerzésének tervezetére, és az arról szóló hírekre reagálva küldte el véleményét a Napi.hu szerkesztőségének egy egyik hazai autósiskola. A debreceni Vida Autósiskola vezetője, Vida Imre mindenekelőtt arra hívja fel a figyelmet, hogy a jogosítvány megszerzése nem csupán egy papír beszerzését jelenti, hanem komoly felelősséget ró az egyénekre.

Éppen ezért ő és az autósiskolájában dolgozó munkatársai mint fiatal vezetőket képző szakemberek, több szempontból is rémisztőnek találják az új tervezetet a közlekedésbiztonságra nézve. Nézzük is, hogy mivel érvelnek!

Mindenekelőtt kiemelik, hogy a szinte térítésmentes jogosítványszerzés nagyszerű lehetőség a fiatalok számára, ám ugyanolyan fontos, hogy a jogosítvány megszerzésének folyamata során a minőségre és a felelősségteljes oktatásra is nagy hangsúlyt fektessünk. Vagyis ők attól tartanak, hogy a kormány finanszírozta képzés leginkább egy gyorstalpaló, kevésbé alapos tömegképzés lesz.

A jogosítvány megszerzése nem csupán az egyéni mobilitást jelenti. Minden egyes új vezető, aki a közútra lép, nemcsak a saját életét, hanem mások életét is befolyásolja. Amikor a fiatalok nem kapnak megfelelő elméleti képzést és gyakorlati vezetési órákat, az komoly veszélyeket hordozhat magában. Nem szabad elfelejteni: egy hanyagul megszerzett jogosítvány nemcsak az adott vezetőt, hanem az összes többi közlekedőt is veszélyeztetheti

– fogalmazta meg félelmeit a debreceni autósiskola csapata.

Hozzáteszik: aggodalmat kelt bennük, hogy az iskolai keretek között ingyenesem megszerezhető jogosítvány csökkenheti a tanulás minőségét és a diákok motivációját. Egy olyan képzés, amely nem személyre szabott és nem kínál valós, gyakorlati vezetési körülmények közötti oktatást, potenciálisan nem képes felkészíteni a diákokat a felelősségteljes vezetésre.

Végül azzal zárták, hogy bíznak benne: minden érintett számára fontos a közúti biztonság és a felelősségteljes vezetési kultúra előmozdítása.

Lázár János: jön a szigor a KRESZ-vizsgákon

Az építési és közlekedési miniszter szerint a jogosítványhoz kötött elméleti, gyakorlati tudás, valamint a pszichológiai alkalmasság is felülvizsgálatra szorul. Bővebben --->