Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) szerint a vállalkozások nem okozói, sokkal inkább elszenvedői az infláció drámaian magas alakulásának és viselkedésüket a túlélés, nem pedig valamiféle ördögi kapzsiság indokolja.

Magyarországon a bruttó működési eredmény és vegyes jövedelem (BME) közel 34 százalékkal nőtt 2021 azonos időszakához képest

a legfrissebb, 2022 harmadik negyedévre vonatkozó adatok alapján, ami a Portfolio szerint duplája az uniós átlagnak és a legmagasabb az EU-ban.
VOSZ szerint szó sincs arról, hogy a hazai vállalkozások a profitnövelésük érdekében a szükségesnél jobban emelték az árakat, ezzel fűtve az inflációt.

Megtépázzák a profitot az adóemelések

A BME nem a vállalat profitját jelzi, hanem, az adózás előtt érték mennyiségét a vállalati tulajdonosoknál. Az adók, így a termelési-, társasági- és a különadók is csökkentik a vállalati profitot.
A pénzügyi műveletek eredményei, az amortizáció, illetve a vállalati adók sem jelennek meg a bruttó működési eredményben.

A vállalati adók 2021-ben mintegy 860 milliárd forint értékben terhelték a vállalatokat.

A kormány gyakran év közben, meglepetés-szerűen változtat meg akár folyó évre vonatkozóan is adószabályokat és egyéb, a piacgazdaságtól merőben idegen adminisztratív előírásokat. Ilyen volt például a kiskereskedelmi különadó, és annak év eleji növelése további 80 százalékkal; vagy a hatósági áras termékek szigorított készletezési szabálya.
Eközben a forintárfolyam is kiszámíthatatlanul ugrál, ezért nem csoda, hogy a talpon maradás érdekében árat emelnek a vállalkozások a fennmaradás érdekében.
A működés fenntartásánál a KSH által kimutatott BME nem veszi figyelembe az értékcsökkenést (állóeszköz-felhasználást), így az eszközpótlás vállalati terheit sem.