Mint azt már korábban áttekintettük, az inflációkövető állampapírok páratlanul jó hozamot kínálnak minden más, kockázatmentesnek tekinthető befektetési formához képest, és a mostani magas inflációból adódó magas kamatot még a várható nagy inflációcsökkenés után egy évvel is élvezhetjük.

Csökkenő prémium, hosszabb futamidő

Ha viszont a befektető jól jár, akkor a magas kamatot fizető állam számára túl nagy teher az adott állampapír, így érthető módon megpróbálja csökkenteni a költségeit, vagy növelni a futamidőt, hogy ezáltal a finanszírozás hosszabb távra biztosított legyen. Ez történik most, mégpedig elég hamar: az AKK közleménye szerint a jelenlegi két PMÁP sorozatot július 31-éig, azaz hétfőig lehet megvásárolni, utána augusztus 1-jétől már az új, 10 éves futamidejű papírt, amelynél az infláció mértékén felül csak 0,25 százalék kamatprémiumot fizetnek.

A most kapható sorozatok közül a 2028/L ötéves lejáratú papír, melynél a prémium 0,25 százalék, a 2031/I nyolc éves, a kamatprémium 1 százalék. Az új papír így eleve hosszabb lejáratú lesz, de csak akkora kamatprémiumot fizet, mint eddig az öt éves lejáratú papír. Így ha eleve rövidebb lejáratú inflációkövető kötvényt szeretnénk venni, vagy a magasabb prémiumra vágyunk, hétfőig kell megejteni a befektetést.

Kamatfizetés ideje

Van még egy eltérés, ahol elsőre nem olyan könnyű megítélni, hogy mi a kedvezőbb. Az új papír januárban fog kamatot fizetni, míg a most kaphatók májusban. Ez vélhetően azért lesz így, hogy a gyors inflációcsökkenés időszakában az állam rövidebb ideig fizesse a magas kamatot, így elvileg a befektetőknek kedvezőbbek a most kapható papírok, ugyanakkor, ha valaki úgy gondolja, hogy előnynek számít a korábbi kamat, számára vonzóbb lehet az új kötvény.

Nagy időbeni elcsúszás

A probléma alapvetően abból adódik, hogy az állam, amikor kibocsátja ezeket a kötvényeket, az adott évre az előző évi infláció alapján fizet, a következő évben. Így 2024-ben a 2022-es infláció alapján fizetnek, ami 14,5 százalék, 2025-ben pedig az idei, várhatóan átlagosan 17-18 százalék után, miközben jövőre már csak 6 százalékos inflációt várnak. Természetesen gyorsan növekvő infláció esetén fordított a hatás: akkor a befektető kap tovább alacsony kamatot, az állam költsége pedig később növekszik meg, mint a tényleges infláció ideje.

Jó lesz az új papír is, de a mostani még jobb

Összefoglalva: az inflációkövető állampapírhoz hasonló hozamú befektetést nem lehet találni, így ha az állam csökkenti azt valamelyest, akkor sincs versenytársa a papírnak, legalábbis rövidtávon, amíg a rendkívül magas infláció hatása mutatkozik a kamatban, jelen esetben a 2025-ös kamatfizetésig ez biztosan így van. Normalizálódó infláció mellett ez már nem feltétlen lesz így, de vélhetően még akkor is versenyképes lesz a hozam, legfeljebb nem kiemelkedő.

A magasabb prémium és a rövidebb futamidő ugyanakkor vonzóbbnak tűnhet, sőt, alacsony infláció és így alacsony kamatok esetén a most arányában nem nagynak tűnő 1 százalékos prémium súlya is megnő. Mindezeket figyelembe véve érdemes a hónap hátralévő részében még kapható papírokat megvásárolni, ha mostanában tervezzük a befektetést.

 

 

 

Megvan a kamatverseny vesztese, a Bónusz Magyar Állampapír

A jelenleg megvehető BMÁP-sorozat következő kamatperiódusra szóló kamata csaknem 4 százalékpontot fog zuhanni a mostani periódushoz képest. Ezzel végleg eldőlt a kamatverseny az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír és vetélytársa, a Bónusz Magyar Állampapír között. Bővebben --->