Ősszel kerülhet a kormány elé a horgászturisztikai program tervezete. A stratégiát előkészítő munkacsoportban a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) mellett a Miniszterelnökség és a Miniszterelnöki Kabinetiroda is részt vesz – mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Nyitrai Zsolt. A miniszterelnök főtanácsadója hangsúlyozta, hogy a kormány közéleti tevékenysége a társadalmi párbeszédre épül, ezért a vízi turizmus jövőjének alakításában számítanak a horgászok észrevételeire – számolt be az MTI.

A több mint 800 ezer tagot képviselő Mohosz részéről jogos igény, hogy bekapcsolódhassanak a fejlesztésekbe és véleményezhessék a beruházásokat. 

Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős államtitkár méltatta a kezdeményezést. Kiemelte: az új stratégia 10 évre jelölheti ki a vízi turizmushoz kapcsolódó fejlesztések irányait. Az államtitkárság komolyan veszi az egyeztetést a civil szervezetekkel, hogy a turisztikai stratégiák kidolgozásában részt vehessenek mindazok, akik a legjobban értenek az érintett területhez.

Szűcs Lajos fideszes országgyűlési képviselő, a Mohosz elnöke hangsúlyozta, hogy a stratégiának köszönhetően új szintre lép a horgászok érdekképviselete és a kormány kapcsolata.

A horgászat gazdasági szempontból is jelentős tevékenység, hiszen tavaly csaknem 10 millió szabadidős nap kapcsolódott hozzá.

A családtagokkal együtt legalább egymillió ember vesz benne részt, foglal szállást és vesz igénybe szolgáltatásokat minden évben. Fejlesztésekre azért is szükség lesz, hogy a Mohosz közfeladatot ellátó szervezetként garantálhassa az állami tulajdonú vizek fennmaradását – tette hozzá Szűcs Lajos.