Pénzügyi Patrónus Program néven, civil szervezeti partnereivel közösen indított új pénzügyiegészség-programot az Erste. A pénzintézet célja az állami gondozott gyermekek pénzügyi és szociális készségeinek fejlesztése nevelőik képzésével, valamint azon nehéz anyagi helyzetben lévő családok támogatása adósságaik rendezésében, ahol legalább az egyik szülő gyermekotthonban nevelkedett.

A programról tartott sajtótájékoztatón Jelasity Radován, az Erste elnök-vezérigazgatója elmondta: 

"Az Erste kötelességének tekinti, hogy aktívan részt vállaljon a pénzügyi ismeretek fejlesztésében, azt valljuk, a pénzügyi oktatás jelenti az alapot pénzügyi egészségünk megőrzéséhez. Ez következik a bank több mint 200 éves alapelveiből is. Ezek a pénzügyi ismeretek hozzájárulnak ahhoz, hogy az állami gondozásban nevelkedők higgyenek magukban, és akik hisznek magukban, azok többet érnek el”.

 

A Pénzügyi Patrónus ifjúsági programja pénzügyi egészségügyi oktatást nyújt az állami gyermekotthonok 24 szociális munkásának és tanárának, akik idén mintegy 350 gyermeknek adják tovább az így elsajátított tudást. A program kombinálja a pénzügyi és szociális készségek fejlesztését – részben alapvető pénzügyi ismereteket ad át, részben egyfajta szemléletet. Az ismeretek közé tartoznak az alapfogalmak (bankszámla, bankkártyahasználat, takarékosság, hitel, személyes költségvetés) megismerése, míg a szemléletformálás célja részben a pénzügyekkel kapcsolatos félelmek és ismerethiány oldása.

A Pénzügyi Patrónus Program másik eleme azon nehéz helyzetben lévő családok mentorálása, felkarolása pénzügyi tanácsadással és gyakorlati támogatással, ahol legalább az egyik szülő korábban gyermekotthonban nevelkedett. Az Erste együttműködő partnerével, a Tűzcsiholó Egyesülettel közösen igyekszik segítséget nyújtani a kiútkeresésben, a hivatalos ügyek intézésében, és a vállalható törlesztési konstrukciók kialkudásában.

A program célja a családok pénzügyi know-how-ja, pénzkezelési készségeik fejlesztése, valamint az eladósodás megelőzése, illetve a meglévő tartozások kezelésének elősegítése.

„Ahol generációk óta adósságcsapdában vannak a családok, transzgenerációs a munkanélküliség, vagy épp szociális okok miatt emelték ki a gyermeket a családból, ott nincs kitől megtanulni, hogyan bánjunk erőforrásainkkal, hogy tervezzünk és érjük el céljainkat. Nem egyformán indulunk az életben, ezért fontos, hogy legyen védőháló, ha megcsúsznánk, legyen kihez fordulni a bajban"

- hívta fel a figyelmet Jelasity Radován.

„Mi, a gyermekotthonokban nem láttuk azt, hogy egy család hogyan gazdálkodik. Nem tudtuk megtanulni, milyen kiadásai vannak egy családnak, mire kell költeni. Mivel nem nagyon volt pénzünk, azt sem tudtuk elsajátítani, hogyan kellene azt beosztanunk. Ha egy volt állami gondozott bajba kerül, nincs ott a család, aki mögötte állna és segítené, mi csak magunkra számíthatunk"

–fogalmazott Oláh Ibolya énekesnő, a Tűzcsiholó Egyesület társalapítója.