Szombaton éjjel hullani kezdett a hó a Kékestetőn, ami már meg is maradt. A Mátrában most is több felé fehér a táj, még ha olvad is a hó.

Húsvét vasárnap este mindenütt kiderül az ég, legkésőbb a Duna-Tisza közén, csapadék nem lesz. Legyengül és változó irányúvá válik a szél. A hőmérséklet késő este -1 és +5, hajnalban általában -4 és +1 fok között alakul, a Nyugat-Dunántúl egyes részeit leszámítva országos fagy várható, de a fagyzugokban (főleg északi völgyek, Nyírség) ennél 2-3 fokkal hidegebb is lehet - írja az Országos Meteorológia Szolgálat a Met.hu-n megjelent előrejelzésében. Mivel tiszta lesz az ég, gyenge a légmozgás, a hidegbetörés itt is marad.

Húsvét vasárnapra hó takará el a Kékestetőt.
Húsvét vasárnapra hó takará el a Kékestetőt.
Kép: MTI Fotó, Komka Péter

Hétfőn viszont egy kicsit melegebb lesz: a legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 13 és 19 fok között valószínű. Túlnyomóan napos, csapadékmentes idő várható elsősorban az északi megyékben gomolyfelhőkkel. Késő délutántól azonban északnyugat felől megnövekszik a felhőzet, beborul az ég, és késő este, kevéssel éjfél előtt a Dunántúl északnyugati részein egyre több helyen várható csapadék; előbb eső, amelyet gyorsan havas eső, majd hó válthat fel. Napközben a délnyugati szél nagy területen megerősödik, majd az érkező hidegfront mentén késő estétől a Dunántúl északnyugati felén északnyugatira fordul a szél, és viharossá fokozódik.

A frontérzékenyeknek rossz hír, hogy az arra panaszosoknál leggyakrabban fejfájás, migrén tapasztalható, erősödnek a görcsös panaszok, koncentrálási nehézségek léphetnek fel a hidegbetörés miatt.

Kedden viszont egy igazi középtavaszi, de télies nap jön: eleinte nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd a délutáni, esti óráktól északnyugat felől egyre többfelé felszakadozik, csökken a felhőzet. A hidegfront csapadékzónája északnyugatról délkelet felé vonul. Legtovább a Tiszántúlon eshet. Eső, havas eső, havazás egyaránt előfordul. A középső országrészben valószínű a legkisebb mennyiség. A hó a nappali órákban olvad is. Az északi, északnyugati szél megerősödik, több helyütt viharossá fokozódik. Hajnalban -2, +5, a délutáni órákban 3, 8 fok lesz a jellemző.

Az Időkép.hu előrejelzése szerint a fagyos levegőt szállító hidegfront mentén északon, északkeleten többfelé kifehéredhet a táj, akár 5-6 centiméter hó is hullhat, de a csapadék elvonultával a délutáni órákban a hóréteg nagy része el fog olvadni, legfeljebb a magasabb hegycsúcsokon maradhat meg. 

A front mögött több hullámban hideg, sarkvidéki eredetű levegő érkezik északnyugat felől, szerdán és csütörtökön is jóval hidegebb lesz az ilyenkor elvárhatónál, éjszakánként többfelé fog fagyni. Az erős, viharos szélben elszórtan jöhetnek további hózáporok, néhol hózivatarok - teszi hozzá a portál.