Tovább tátong az óriási, bő 200 milliárd forintos lyuk a 2015-ös költségvetésen, ugyanis eddig sem a kormány, sem a Fidesz uralta költségvetési bizottság nem nyújtott be olyan módosító javaslatot, amely kezelné a nem csekély költségvetési kockázatokat. A kockázatok számosak, ezekről már többször mi is beszámoltunk: a legnagyobb tétel az a 169 milliárd forintos vagyonértékesítési bevétel - aminek nincs fedezete.

Az NGM szerdán folytatatta a mellébeszélést a 169 milliárd vagyonbevétel forrásáról. A hvg.hu korábbi értesülése szerint egy költségvetési trükköt vetettek volna be a 169 milliárd előteremtésre - ám már elvetették a javaslatot. Mai napig nem tudni, hogy miből szednék be az e-útdíj plusz 40 milliárd forintját (a Napi.hu által összeszedett lehetőségekről itt olvashat), illetve nincs még pótlása a internetadó elvetése miatt keletkezett 25 milliárdos kiesésnek sem. Ezek együtt 234 milliárd forint, erősen kérdőjeles bevételt jelentenek - ezt a bizonytalanságot 10-12 milliárd forinttal csökkenti a megemelt élelmiszerlánc-felügyeleti díjból remélt többletbevétel. Az elmúlt napokban a bizottságok lefolytatták a 2015-ös költségvetés részletes vitáját - ám ezen pénzügyi kockázatokra, amelyekre a Költségvetési Tanács, az Állami Számvevőszék és a Magyar Nemzeti Bank elemzői is felhívták a figyelmet - nem sikerült megoldást találni.

Plusz pénzt kapnak az önkéntes tűzoltók

A jelen állás szerint így a parlament úgy fogadhatja el a 2015-ös büdzsét - már ha azt a Költségvetési Tanács engedi -, hogy abban 200-230 milliárd forintos bevételi lyuk tátong - ami a jövő évi 33 228 milliárd forintra taksált GDP 0,6 százaléka. (A hiányt a kormány a GDP 2,4 százalékára lőtte be.) A költségvetési vitában az ellenzéki javaslatoknak esélyük sem volt, a kormány és a kormánypárti bizottságok kizárólag a fideszes képviselők pár száz milliós javaslatait támogatták.

Olyan lényegi problémákat kezelnek a fideszes módosító javaslatok, hogy az Igazságügyi Hivatal büdzséje - fillérre pontosan - ne a Miniszterelnökség, hanem az igazságügyi tárca büdzséjébe legyen megtervezve. Öt fideszes képviselő kellett ahhoz, hogy 10 millió forintot átcsoportosítsanak az állami vagyonkezelőtől a tűzoltóknak - a javaslatot a kormány és a költségvetési bizottság támogatta. Kósa Lajos már nem ilyen kispályás: másodmagával plusz 200 milliót adna az önkéntes tűzoltó egyesületeknek - így az érintettek jövőre 500 milliót is megkaphatnak támogatásként, miután a javaslat átment a bizottságon.

Egy másik javaslat szerint a tervezett 1,8 milliárd forinttal szemben plusz 3,9 milliárd forintból gazdálkodhat Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A javaslat szerint a intézet kezeli az idén államosított két nagy tankönyvkiadót, a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó Zrt-t illetve az Apáczai Kiadó és Könyvterjesztő Zrt.-t. A két cég bevételei így kerülnek a oktatáskutatókhoz, ám e bevételeket a terv szerint az utolsó fillérig el is viszik a működési kiadások, vagyis profit az nem lesz. Ezzel együtt ez a 3,9 milliárdos költségvetési átcsoportosítás mikroszkopikus méretű 17 258 milliárd forintos költségvetésben, ami jól jelzi, hogy milyen komoly kompetenciákat adott a kormány az elvileg felette álló törvényhozásnak.

Áfát emel Lázár János

Lázár János miniszterként két költségvetési módosítót is jegyzett, ami nem szokás, hisz a költségvetés elvileg a kormány közös javaslata. A miniszterelnökséget vezető miniszter 600 millió forint többlettámogatást javasol a Szépművészeti Múzeumnak, ami az áfabevételek hasonló összegű megemelésével teremtett elő a miniszter. Lázár másik támogatott javaslata 85 millió forintot szán a Magyar Nemzeti Múzeumnak a Seuso-kincsek bemutatására. (Ezek szerint másnak nem jutott eszébe, hogy a jelenlegi székesfehérvári kiállítás után Budapesten újra bemutassák?) Lázár ezt a javaslatát is az áfa-előirányzat megemelésből finanszírozná.

A sport sem maradhat ki s szórásból: a szintén fideszes Szatmáry Kristóf 1,6 milliárdról 1,8 milliárdra emelné a kiemelt sportegyesületek támogatását, míg a volt csepeli polgármester, jelenlegi rezsibiztos Németh Szilárd 400 millió kanyarítana ki a csepeli birkózócsarnok felújításra - mind a két javaslat megkapta a szükséges támogatást.