Nagy érdeklődés mellett tartottak szakmai napot Kecskeméten a halgazdálkodási ágazat szereplőinek, melyen érdekképviseleti szervezetek és gazdálkodók vettek részt.

A jelenleg futó programból mintegy négymilliárd forintra pályázhatnak még a gazdálkodók a magyar haltermelés helyzetének stabilizálása, a magyar halellátás biztonságának fenntartása érdekében.

Az elmúlt időszak takarmányár-emelkedése, az orosz-ukrán háború okozta többletköltségek és a tavalyi aszály olyan súlyos hatással volt a magyar haltermelésre, hogy a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) felszabaduló forrásaiból 3,1 milliárd forintos keretösszegű krízistámogatási konstrukciót dolgozott ki és hirdetett meg az Agrárminisztérium.

Kormánytámogatást kaptak a halak

Halgazdálkodóknak nyújt segítséget az agrártárca a legújabb állami támogatással. Idén év végéig 3,1 milliárd forintos támogatást biztosít a magyar haltermelők számára a kormányzat. Bővebben >>>

Újranyitottak két korábbi pályázatot is

A MAHOP keretében minden rendelkezésre álló forrást szeretnének az ágazat számára eljuttatni, ezért az új felhívás mellett (MAHOP-5.3.4.-2023.) két korábbi pályázati felhívást is megnyitottak (MAHOP-2.2-2016 és MAHOP-5.3.3-2016).

Az új fejlesztési ciklusban mintegy húszmilliárd forint biztosítja az ágazat megújulását és versenyképességének növelését.

A MAHOP Plusz célja a mikro-, kis- és középvállalkozások támogatása, a haltermelés és halfeldolgozás versenyképességének, valamint fenntarthatóságának innováció és digitalizáció révén történő növelése a környezetterhelés csökkentése mellett.

Kiemelt szempont a klíma- és környezetbarát gazdálkodási módszerek támogatása, a körforgásos gazdálkodás elvén alapuló módszerek arányának növelése a termelési rendszereken belül, továbbá a vízi és vizes élőhelyek faji sokféleségének fenntartása, fejlesztése. Az első felhívások meghirdetése 2024. első fél évében várható.