A 74 éves Ulf Schwerin a közösségi médiában látott módszert honosította meg falujában. A svéd úriember bő négy évtizede lakik a mintegy 800 lelket számláló Stora Mellosa településen, egy olyan út mentén, ahol bár 30 km/h sebességkorlátozás van érvényben, de azt csak kevesen tartják be.

Schwerin gondolt egyet, fogta felesége hajszárítóját, sárga mellényt vett magára, a fejére egy baseball sapkát húzott, és kiállt az út szélére, a hajszárítót a közeledő járművek felé irányítva. A nyugdíjas mintegy másfél órán keresztül lassította a forgalmat a „radarpisztolynak látszó hajszárítóval”, és elmondása szerint a sofőrök mintegy 70 százaléka reagált fékezéssel a nem mindennapi ténykedésére.

Rajongói és kritikusai is akadtak a hajszárítós akcióhősnek

A férfi ténykedése csakhamar az internetre is felkerült, ahol cselekedete pozitív és negatív reakciókat egyaránt kiváltott. Sokan saját régiójukba invitálták meg a hajszárítójával együtt, hogy ott is tegyen rendet az utakon, míg mások az „intézkedés” jogszerűségét kérdőjelezték meg. Utóbbiakra a helyi rendőrfőnök mosolyogva reagált, hiszen Svédországban nincs olyan jogszabály, amit Schwerin megsértett volna: nem tilos az út mellett álldogálni, és ott a kézben hajszárítót, vagy más hasonló tárgyat tartani.