A szerda este megjelent határozat szerint a kormány egyetért a Várpalotai Védelmi Ipari Park Komplexum fejlesztése érdekében:

 

  • a közműnyomvonal áthelyezésével;
  • a közműellátás biztosítását szolgáló fejlesztések;
  • valamint a  kapcsolódó útfejlesztések előkészítésével és megvalósításával;
  • a Faller Jenő Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium korszerűsítésével;
  • a Várpalota Kálvária városrészében lévő ingatlanok közművesítésével, 
  • továbbá munkásszálló kialakításával Várpalotán a Készenléti lakótelepen – írja a hvg.hu.

 

Minderre a dokumentumot záró összegzés szerint a következő három évben 16,5 milliárd forintot fordítanak, az egyes pontokban szereplő összegek már 22 milliárdot tesznek ki együttesen.

Terjeszkedik a német fegyveróriás

Orbán Viktor februárban fogadta Armin Pappergert, a német Rheinmetall hadi- és járműipari nagyvállalat vezérigazgatóját, és kijelentette: az ukrajnai háború idején látszik, hogy jó döntés volt a magyar hadiipar fejlesztési programjának elindítása:

Magyarország megvédése a legfontosabb cél, ezért a magyar honvédség és a hadiipar fejlesztése a válság ellenére sem lassulhat.

Tavaly a harmadik magyarországi vállalatát alapította meg a német fegyveróriás, amely „átfogó és modern lőszerarzenál szállítására” kapott megbízást a Honvédelmi Minisztériumtól gyalogsági harcjárművekhez, harckocsikhoz, tüzérségi eszközökhöz és ködgránátvetőkhöz. 

A magyar állam által 2019-ben megvásárolt osztrák Hirtenberger Defence Systems aknavetőgyára pedig a tervek szerint szintén 2024-ben költözik Várpalotára.