31,5 milliárd forintos árbevétellel zárta a tavalyi évet a Gorenje Magyarország, és ezzel 28,5 százalékos növekedést ért el a vállalat. A háztartásigép-gyártó 15,7 százalékos részesedésével piacvezető a darabszám szerinti eladásban nagy háztartási gépek kategóriában a hazai piacon.

A Gorenje eladásai mind értékben, mind mennyiségben növekedtek tavaly, a cég összesen 560 ezer háztartási gépet értékesített. A kínai anyavállalat, a Hisense révén a cég nagy versenyelőnyre tett szert a globális gyártásban, az idei évre pedig további jelentős növekedésre számítanak.

A hűtőket a sütők követték

Az árbevétel felét a háztartási nagygépek eladása adta, míg ennek negyede, több mint 4 milliárd forint a háztartási kisgépek értékesítésének köszönhető.

A Gorenje 2018 óta a kínai Hisense-csoport tagja, amelynek köszönhetően háztartási és elektronikai készülékeit, így a tévéit, légkondicionálóit és audio termékeit is nagy számban értékesíti a magyar piacon.

A Gorenje tavaly 75 ezer darab hűtőt értékesített, ráadásul az amerikai típusú, drágább árfekvésű, side by side és multidoor hűtők eladásában három év alatt piacvezetővé vált, 2022-ben 8 ezer darabot adott el.

Az eladás volumenét tekintve a háztartási nagygépek kategóriájában a hűtőket a sütők, majd a porszívók követik: 65 ezer darab tűzhelyet és sütőt, illetve 40 ezer porszívót adott el a vállalat tavaly. 

háztartási kisgépek esetében a mixertől a jégkockakészítőn át a szendvicssütőig, összesen mintegy 145 ezer darab készüléket értékesített a vállalat tavaly. A legnagyobb számban a mikrosütőkből adott el: 2022-ben 75 ezer Gorenje-mikrót vettek a magyarok.

Az eladási árak folyamatosan emelkedtek, az év második felére tartósan 25-27 százalékkal drágább volt minden háztartási nagygép, mint egy évvel korábban

– mondta el Füle Norbert, a Gorenje Magyarország ügyvezető igazgatója.

Hozzátette, a tavalyi évi fogyasztói költéseket tekintve a Gorenje üzleteiben a magyar vásárlók átlagosan 154 ezer forintért vettek hűtőt, míg mosógépre 140 ezer forintot, mosogatógépre 150 ezer forintot, sütőre pedig 135 ezer forintot költöttek.