A 4 fő feletti magyar vállalkozások átlagosan 15 százalékos költségnövekedéssel számolnak 2021-ről 2022-re, ebből 7 százalékot tesz ki a minimálbér és garantáltbérminimum 2022 évi emelése - derül ki a GKI reprezentatív felméréséből.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, 2022. január elsejétől a bruttó minimálbér 200 ezer forint, garantált bérminimum pedig bruttó 260 ezer forint lesz.

Ez jelentős növekedés, amit végsősoron a fogyasztók fognak megfizetni, így ez akár tovább gyorsíthatja, a már jelenleg is magas inflációt Magyarországon.

Továbbá az elmúlt év során meredeken emelkedtek az energia hordozók árai, ez a tendencia a vállaltok véleménye szerint továbbra is kitart majd, amely folyamat jelentősen növeli a jövőévi költségeiket.

A vállalkozás mérete szerint kicsi az eltérés (a legkisebb költségnövekedést a középvállalatok (13 százalékuk), a legnagyobbat pedig a kisvállalatok várják (17 százalék) - írja a GKI.

Átlag alatti költségnövekedéssel számolnak a kereskedelem és javítás szektorban (12 százalék), míg. átlag felettivel az építőiparban (15 százalék), a feldolgozóiparban és az üzleti szolgáltatások szektorban (17-18 százalék).
Átlag alatti költség növekedést várnak a Fejér, Nógrád, Tolna és Pest megyei vállalkozások. Ezzel ellentétben átlag feletti költség növekedésre számítanak a Bács-Kiskun, Békés és Veszprém megyei vállalkozások - derül ki a felmérésből.