Lemondott Keszler Ferenc, a Fővárosi Vízművek Zrt. Vezérigazgatója, a társaság pedig a folyamatos veszteségek miatt mélypontra került – értesült az Index.

A lap emlékeztet, Keszler Ferencet pályázat útján választotta ki Karácsony Gergely budapesti főpolgármester 2020 nyarán a Fővárosi Vízművek Zrt. vezetésére. A 2019-es önkormányzati választások előtt néhány hónappal távozott posztjáról Haranghy Csaba, a Fővárosi Vízművek Zrt. kirábbi vezérigazgatója, akinek utódlásáról akkor a Fővárosi Közgyűlés döntött, így 2020. június 30-ig Keszler Ferenc gazdasági vezérigazgató-helyettest kérték fel a társaság irányítására.

Megszólalt Budapest vezetése az ügyben

Budapest Főváros Önkormányzata a Fővárosi Vízművek vezérigazgatójának lemondására reagálva szerda délutáni levélben kommentálta az eseményeket.

Szerintük a Fővárosi Vízművek igazgatósága a közműcég 2023. évi lehetséges jövőbeli veszteséget 18 milliárd forintra becsülte. Ez a veszteségösszeg a jövő évre tervezetként előterjesztett, ugyanakkor a társaság közgyűlése által el nem fogadott üzleti tervben szerepelt, változatlan energiaárak mellett. Ebben az igazgatóság azt a veszélyhelyzetet is felvázolta, hogy a társaság saját tőkéje a jövőben a jegyzett tőke kétharmada alá csökkenhet.

Budapest Főváros Önkormányzata az igazgatóság által előterjesztett üzletiterv-tervezet hét szempont szerinti átdolgozására kéri fel az igazgatóságot és a menedzsmentet.

A súlyos gondok miatt, illetve a fizetésképtelenség elkerülése érdekében az igazgatóság december 15-re közgyűlést hívott össze.

Az Index szerint Tüttő Kata főpolgármester-helyettes arról beszélt, hogy miután az ivóvízdíj fogyasztói árát 2009-es árszínvonalon befagyasztották, a bérek költsége megduplázódott, a víz kitermeléséhez és szállításához szükséges energia díja az egekbe szökött, a kormány pedig a fizetendő közműadót négy és félszeresére emelte, nem csoda, hogy az elmaradt fejlesztések és karbantartások miatt több ezer milliárd forint adósság keletkezett országszerte a föld alatti közműhálózaton.

Amikor még biztonságban volt Budapest vízellátása

A nyáron még arról posztolt hivatalos közösségi oldalán Karácsony Gergely, hogy megújult Budapest vízhálózata, azt követően, hogy már a megvalósítási fázisba lépett a beruházás, amely során Dél-Pesten és Dél-Budán nagyátmérőjű hálózatfejlesztés történik, Duna alatti átvezetéssel. Ezen túl felújítanak közel hatvan darab kutat, amely a budapestiek vízellátását szolgálja.

A projekt költsége összesen 20 milliárd forint, 85 százalékban uniós támogatásból 15 százalékban pedig saját költségből valósítjuk meg.

„Köszönöm a Fővárosi Vízművek szakembereinek kiváló munkáját, örülök, hogy Budapest vízellátása biztonságban van” – zárta júliusi posztját Karácsony Gergely.