Egy 10 forintos pénzérme átmérőjével megegyező méretű csavaralátét manapság darabonként akár 20-50 forintba is kerülhet a barkácsboltokban, de most maradjunk az olcsóbb változatnál, amiről a felháborodott tiktokos ember beszél.

Sufnituning

Emberünk cigarettával a szájában, keresetlen szavakkal minősíti az elszabadult kiskereskedelmi árakat, és kerti sufnija falán bemutatja azt a csavaralátétet, amit a vasboltban 20 forintért vásárolt, és amit ő félárúra akciózott egy átfúrt 10 forintossal:

Itt tartunk, gyerekek, hogy ki kell fúrnunk a pénzt, mert olcsóbban jövünk ki

– háborog nyomdafestéket nem tűrő szavak kíséretében.

VIGYÁZAT, AZ ALÁBBI VIDEÓBAN TRÁGÁR KIFEJEZÉSEK, KÁROMKODÁSOK HANGZANAK EL, ÉRZÉKENY OLVASÓINKNAK JAVASOLJUK A KIHAGYÁSÁT!

A pénzrongálásról

Utánajártunk az ügynek, és arra jutottunk, hogy bár a szándékos pénzrongálás Magyarországon régebben szabálysértésnek minősült, időközben megváltozott a szabályozás, és manapság a büntetés réme nélkül téphető darabokra egy bankjegy, illetve fúrható át egy pénzérme.

Az erről fellelhető információk szerint a pénzrongálás korábban egy 1968-as kormányrendelet alapján szabálysértésnek minősült, és azt a személy, aki forgalomban lévő bankjegyet vagy pénzérmét szándékosan megrongált vagy megsemmisített, pénzbírsággal lehetett sújtani. Csakhogy ez a kormányrendelet 2000-ben hatályát vesztette.

A videó nyomán szerkesztőségünk megkereste a Magyar Nemzeti Bank Sajtóosztályát, hogy állásfoglalást kérjünk a hasonló esetek aktuális megítéléséről, illetve kiderítsük, hogy a napjainkban forgalomban lévő pénzérmék mennyibe kerülnek fizikai valójukban, vagyis hány forint az előállítási költségük. Amint választ kapunk, megosztjuk olvasóinkkal.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.
Indamedia Csoport