Míg a fiatalok legnagyobb része tavaly még 350 ezer és 450 ezer forint közötti bruttó fizetésre vágyott,

ma már a legtöbben 450 ezer és 600 ezer forintot szeretnének keresni kezdésként.

budapestiek ennél még többet szeretnének havonta hazavinni – közölte a Work Force munkaerőközvetítő 18-25 év közötti 500 fős mintája alapján, akikkel 2023 májusában készítettek felmérést.

Nincs elég pénzük: a fiatalok lemondanak az álmaikról

Magas tandíjak, szürreális albérlet-, rezsi- és élelmiszerárak – manapság nincsenek könnyű helyzetben a fiatalok megélhetés szempontjából. Így talán nem is meglepő, hogy a 16 és 30 év közötti korosztály 79 százaléka tart attól, hogy nem fogja tudni megvalósítani az álmait pénzügyi szempontból. Bővebben>>>

Többen álmodnak 800 ezer körüli fizetésről

Jelentősen csökkent közben azok aránya is, akik 200 és 350 ezer forint között keresnének, és jóval többen bíznak 800 ezer forint fölötti keresetben.

A visszajelzések szerint a munkahelyválasztást elsősorban a fizetés határozza meg a fiatalok körében, és a többségük nem tart attól, hogy nem talál a képzettségének megfelelő állást.

Kifogy a tartalékból ez a korosztály, nincs már miből félretenni

Egyre kevésbé tudnak a fiatalok pénzt spórolni: az idei első negyedévben alig 50 százalékuknak volt tartaléka, szemben az előző negyedéveket jellemző 56-60 százalékos aránnyal. Megvizsgálták a 19-29 évesek anyagi helyzetét, és a megtakarítással rendelkező fiatalok közül tízből négy mindössze egy hónapra elegendő tartalékkal rendelkezik. Bővebben>>>

Valóra válthatók a kitűzött célok?

  • A pályakezdők 71 százaléka szerint nem nehéz megfelelő munkahelyet találni,
  • 64 százalékuk nem fél attól sem, hogy megfeleljen a munkáltatói elvárásoknak.
  • A legtöbb pályakezdő közösségi médiában néz álláslehetőség után, de nőtt a munkaerőközvetítők jelentősége is, a tavalyi 24 százalék után idén már 43 százalék keresett náluk munkát.
  • A munkaügyi központok szintén népszerűek, a munkáltatók saját hirdetési felületeit viszont egyre kevesebben keresik föl.

A válaszadók 18 százaléka a kereskedelmi és fogyasztói szektorban, 14 százaléka a gyártóiparban, 11 százalékuk az idegenforgalomban és a vendéglátásban dolgozott, a megkérdezettek között ez a három ágazat a legnagyobb foglalkoztató.