Fehér Ház október 31-én és november 1-én tartja meg a második nemzetközi zsarolóvírus elleni csúcstalálkozót, amelyre az Egyesült Államok legfontosabb szövetségesei kaptak meghívót. A biztonsági konferencia olyan prioritásokra összpontosít, mint a számítógépes rendszerek ellenállóbbá tétele, hogy biztonságosabbak legyenek a kibertámadásokkal szemben, és megzavarják az ilyen támadásokat tervező szereplőket.

A találkozóra szinte minden fontos partnerállamot meghívtak, így jelen lesz Ausztrália, Ausztria, Belgium, Brazília, Bulgária, Kanada, Horvátország, Csehország, Dominikai Köztársaság, Észtország, az Európai Bizottság, Franciaország, Németország és India is. A kelet-közép-európai régióból meghívták Románia és Lengyelország képviselőit is, de Magyarország nem képviselteti magát. 

A Biden-kormányzat egyik magas rangú tisztviselője a közelmúltban történt támadásokat, például a múlt hónapban a Los Angeles-i iskolai körzetet ért hackerakciót említette példaként, amely rámutat, mennyire fontos a digitális rendszere védelme – számolt be az AP News.

Illusztris társaság, fagyos magyar-amerikai viszony

Az eseményen részt vesz többek között Christopher Wray FBI-igazgató, Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó, Wally Adeyemo pénzügyminiszter-helyettes és Wendy Sherman külügyminiszter-helyettes. Joe Biden elnök várhatóan nem jelenik meg az eseményen. Olyan vállalatok is képviseltetik magukat, mint a Microsoft, a CrowdStrike, a Cybersecurity Coalition, a Palo Alto, az SAP vagy éppen a Siemens.

Magyarország hiányzása a vendéglistáról annyiban nem meglepő, hogy Washington és a magyar kormány több területen is konfliktusba kerül: az Egyesült Államok által kezdeményezett globális társasági minimumadót az Orbán Viktor féle vezetés megvétózta, ami a kettős adóztatásról szóló egyezmény eltörlésével fenyeget. De az elmúlt időszakban az orosz választási beavatkozások, illegális pártfinanszírozások kapcsán sem tájékoztatták a magyar felet Washingtonból. Sajtóhírek szerint az orosz illegális politikai finanszírozások egyik szereplője itthon is aktív volt.