Az Európai Bizottság korábbi ígéretének megfelelően úgy döntött, hogy 2023. október 23-tól tilos lesz a hevített dohánytermékek esetében is a jellegzetes ízesítésű termékek forgalomba hozatala, illetve tilos lesz minden olyan megoldás, amely a dohánytermék alkotóelemeiben például a szűrőben, a papírban, a csomagolásban, a kapszulában ízesítést tartalmaz. A hagyományos cigarettáknál 2020. május 20-a után tiltották meg a mentolos vagy más ízesítésű cigik forgalmazását a dohányboltokban.

Emellett a hevített dohányterméken is kötelező lesz a hagyományos dohánytermékeknél már jelenleg is alkalmazott képes és szöveges figyelmeztetések elhelyezése a csomagoláson. A tiltást tartalmazó konkrét jogszabályokat a tagállamoknak a kötelessége megalkotni - mondta Lengyel Antal, a Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetségének (MDKSZ) elnöke. 

Kép: Napi.hu, Szabó Dániel

 

A hevített dohánytermékek ízesítésének tilalmáról szóló irányelvet azután tették közzé az EU hivatalos lapjában, hogy a július végi javaslattal szemben sem az Európai Unió Tanácsa, sem az Európai Parlament nem emelt kifogást – írja a Tobacco Magazin.

Nagyon rákaptak az ízesített cigikre

Az EU-ban értékesített hevített dohánytermékek mennyisége jelentősen nőtt. Egy nyáron megjelent bizottsági jelentés szerint a hevített dohánytermékek értékesítési volumene több mint öt tagállamban 10 százalékkal emelkedett. Az unióban a hevített dohánytermékek aránya meghaladta a dohánytermékek teljes értékesítésének a 2,5 százalékát.

Az ízesített, hevített dohánytermékek kivonásával újabb lépést teszünk a rák elleni európai terv keretében megfogalmazott elképzelések megvalósítása felé, amely szerint 2040-re a lakosság kevesebb mint 5 százaléka fog dohányozni

- mondta még nyáron Sztella Kiriakídisz , az egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős uniós biztos. Tízből kilenc tüdőrákos megbetegedést a dohányzás okoz, ezért cél, hogy a dohányzás a lehető legkevésbé legyen vonzó az emberek számára.