Minden jel arra utal, hogy vészmegoldást talált az átmeneti forráshiányra a fejlesztéspolitikai intézményrendszer. Pedig az elmúlt hónapok másról sem szóltak, minthogy a 2014-2020-as uniós ciklus már kifutott, a 2021-2027-es időszak pedig csak lassan indul csak be, így alighanem jó darabig várniuk kell a beruházni, fejleszteni vágyó cégeknek az újabb támogatási programokra – írja a Világgazdaság.

A lap szerint bár már közel lehet az Orbán Viktor vezette kabinet és az Európai Bizottság megállapodása a hétéves költségvetés és a helyreállítási alap eurómilliárdjairól, de amíg nem jönnek az utalások a Miniszterelnökség teljes szigorra kapcsolt. A lap birtokába jutott dokumentumok szerint sorra utasítja vissza a termelő-gyártó cég próbált beruházástámogatásoknál a pályázatokat, ha azokban a legkisebb hiba is szerepel, miközben az előző (2014–2020) vagy akár a még korábbi (2007–2013) ciklusban is sikeresen fizettek ugyanezeknek a vállalkozásoknak.

Sok forrást nyernek így vissza

Vagyis a korábbi kormányzati filozófia, hogy mindenképpen kifizessék a lehívható forrásokat, most megváltozott: a cél, hogy oda jusson pályázati pénz, ahol az várhatóan a leginkább hasznosul. A cégeknek ugyan ez rossz hír, de a költségvetésben így százmilliárd forintnyi visszahulló forrás keletkezik. Ezeket a forrásokat aztán újra ki lehet fizetni ipari fejlesztésekre, vagy megújulóenergiás beruházásokra. 

Tóth Ádám Ferenc, a European Conformity Check (ECC) Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet ügyvezetőjének gyűjtése szerint így folyamatosak a kifizetések, mind a támogatások, mind pedig az előlegek tekintetében a nagyobb pályázatoknál is. Akár 800 millió és 1 milliárd forint közötti összegeket is ki lehet fizetni a visszadobott tenderek utáni pénzekből.

Az ECC ügyvezetője szerint mindez remélhetőleg erős alap a folytatásra, miközben sokan attól tartottak, hogy a következő egy-másfél évben alig lesz támogatási pénz.