A páneurópai FTSEurofirst 300 index 1,62 százalékos, a Stoxx Europe 600 index 1,64 százalékos erősödéssel fejezte be a szerdai kereskedést, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 1,86 százalékkal végzett magasabban. A jelentősebb európai tőzsdeindexek közül

  • Londonban 1,78 százalékkal erősödött az FTSE-100 index,
  • a frankfurti DAX 1,56 százalékos emelkedést ért el,
  • a CAC-40 pedig Párizsban 2,01 százalékos nyereséggel fejezte be a kereskedést,
  • míg a milánói tőzsde 1,59 százalékos,
  • a madridi 1,42 százalékos indexemelkedéssel végzett szerdán.

A Mol húzta le a BUX-ot

Alulteljesítő volt szerdán a budapesti értéktőzsde, melynek részvényindexe minimális emelkedéssel zárt.

Főként a lakossági fizetőképes keresletnek közvetlenül kitett, valamint az egészségügyi ágazati papírok emelkedtek. A befektetői hangulatnak jót tett a német fogyasztói bizalom harmadik egymást követő hónapban bekövetkezett némi javulását mutató GfK hangulatindex. Az adidas és a Puma részvények 7-8 százalékkal erősödtek Frankfurtban az amerikai konkurensük a Nike kedvező negyedéves forgalmi adatainak köszönhetően. A londoni piacon a JD Sports részvénye erősödött 6 százalékkal hasonló okból.

Harmadik napja emelkedik az olaj ára

Az olajárak emelkedtek szerdán, már a harmadik napja, elsősorban az amerikai készletek csökkenése miatt. Az elmúlt héten 5,9 millió hordóval csökkentek a tartalékok az EIA szerdai jelentése szerint a várt 1,6 millió hordós csökkenéssel azt követően, az előző heti 10,2 millió hordós növekedés után. Az API kedden a készletek 3,1 millió hordós csökkenését jelezte a várt 0,2 millió hordós csökkenés helyett, az előző heti 7,8 millió hordós készletnövekedés után. Továbbra is árfelhajtó tényező a kínai kereslet növekedésébe vetett piaci remény, miután az ország értesülések szerint a járványvédelmi korlátozások enyhítésére készül. Az olajár tizenegy százalékkal áll az év eleji felett.

Az európai piacok zárásakor

  • a WTI nyersolaj ára 2,07 százalékkal állt magasabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 77,81 dolláron,
  • a Brent ára pedig 81,60 dollárra ment fel 2,01 százalékkal.

Az arany ára 1810 dollár felett hat havi csúcsnál jár, tükrözve a dollár legutóbbi gyengülését. A dollárindex emelkedett szerdán, de a december közepén 104 pont alatt elért hat havi mélypont közelében jár. Az euró gyengült ugyan kissé szerdán, de továbbra is hat havi csúcs közelében tartózkodik 1,06 dolláros jegyzés felett. Az arany ára egy százalékkal áll az év eleji felett, az euró árfolyama pedig hat és fél százalékkal alatta.

Az arany spot ára 0,08 százalékkal csökkent unciánként 1816,39 dollárra, a dollárindex 0,19 százalékkal emelkedett 104,16 pontra, az eurót 0,11 százalékkal jegyzik gyengébben 1,0609 dolláron.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!