A megszokotthoz képest az idén később érkezik az eperszezon. Ennek elsősorban a hűvös tavaszi idő az oka, cserébe jók a kilátások a terméssel kapcsolatban. Egyedül az eső befolyásolja a minőséget, hiszen sok termelő rothadásra panaszkodik – írja az Agroinform.

A szombathelyi termelők elmondása alapján náluk még csak most kezd bogyósodni a termés, ugyanakkor ez nem kirívó eset, ugyanis ezen a területen általában utolsóként kezdik meg az eperszüretet. Ahol már megkezdődött, ott azonban mázsaszámra szedik a rohadt epret.

 Az elmúlt hetekben lehullott csapadék az ország egy részében komoly gondot okozott, hiszen voltak helyek, ahol két hétig megállás nélkül esett. A termelők egy része próbálja menteni a menthetőt és a zöld és penészes szemeket leszedik, valamint gombaölővel tartják távol a betegségeket.

A termelői árak egy év alatt húsz százalékkal emelkedtek

A fővárosi Nagybani Piacon a hazai eper termelői ára a 15 és 20. hét között hét százalékkal emelkedett meg az elmúlt év azonos időszakához képest. A gyümölcs néhány héttel ezelőtt 3800 forint/kilogramm termelői áron lépett be a piacra, a huszadik héten azonban már csak 1800 Ft/kg-ba került. Ez húsz százalékkal drágább, mint 2022-ben.

A görög import viszont még nagyobb mértékben drágult, ám még így is olcsóbb, mint a hazai. A 20. héten a Görögországból érkezett eper átlagos ára 1600 Ft/kg volt, ami 60 százalékkal drágább, mint egy évvel ezelőtt és 18 százalékkal drágább, mint egy héttel ezelőtt.

Ennél olcsóbban az ország több pontján található Szedd magad földeken lehet eperhez jutni, ahol nagyjából 1500-1600 Ft/kg áron szerezhetjük be a finom gyümölcsöt.