• A miniszterek többsége évi bruttó 16 millió forint fizetést és képviselői tiszteletdíjat visz haza.
  • Az államtitkárok többsége 13-15 millió forintot keres, de ez az egyéb állami megbízásokkal akár duplázható is.
  • A legjobban fizetett államtitkárok fizetése nagyobb, mint a főnöküké.
  • A többség hároméves Skoda Superbbel jár, de vannak a flottában Audik és Volkswagenek is.
  • A teljes listához gördítsen a cikk végére!

Tavaly Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője volt a legjobban fizetett miniszter, járandósága közel 16,8 millió forintot tett ki, a képviselői tiszteletdíjjal együtt, míg a sereghajtó a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Belügyminisztérium főnöke volt, alapvetően amiatt, hogy ők nem tagjai az Országgyűlésnek.

A miniszterek fizetése egységesen havi bruttó 1 101 900 forint, amihez jön még az évi 200 ezres cafeteriakeret, illetve sok esetben a 231 900 forintos parlamenti képviselői tiszteletdíj is. A képviselő miniszterek így a külföldi utak után járó napidíjak összegétől függően évi bruttó 16 millió forint körül visznek haza, míg a "sima" tárcavezetők - a már említett Németh Lászlóné fejlesztési- és Pintér Sándor belügyminiszter - 13,6 millióból gazdálkodhatnak. Martonyi János külügyminiszter sem képviselő, de az ő juttatásait a kilencszázezres napidíjtömeg vitte 14,3 millió forint fölé. (A KIM tájékoztatása szerint Navracsics Tibor miniszter a deviza napidíj juttatását 2013-ban nem vette fel.)

Száz Skoda Superb

A minisztereket és államtitkárokat személyes és korlátlan gépkocsihasználat is megilleti: jellemzően Skoda Superbekkel járnak, ez alól néhány VW Passat és Audi A6-os jelent kivételt, illetve a honvédelmi miniszter Audi A8-asa. A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság még 2011-ben szerzett be közel száz Skoda Superbet a miniszterek és államtitkárok számára. Az akkori indoklás szerint az új autókra azért volt szükség, mert az állami vezetőket már régi, többéves járművek szolgálták ki, amelyek sokszor lerobbantak. A KEF indoklása szerint olcsóbb új kocsikat venni, mint a meghibásodott járműveket állandóan javítgatni. (Utóbbi állításhoz csak annyit fűznénk hozzá, hogy néhány éve egy panelbeszélgetésen az egyik nagyobb buszflottát üzemeltető cég vezetője bevallotta: jóval olcsóbb a régi Ikarusokat toldozni-foldozni, mint új járműveket beszerezni, hiszen az előbbieknél nem kell számolni a jelentős amortizációs költséggel. A szerk.)
Kép: MTI

Eltérített államtitkárok

A legnagyobb, még a főnökükét is meghaladó minisztériumi fizetést húzó államtitkárnak a KIM-es Bíró Marcell, a BM-es Felkai László és az NGM-es Gondos Judit számít. Bíró és Felkai munkáját havi bruttó 1,3 millió forinttal honorálják, ami az átlagos államtitkárfizetésekhez képest 30 százalékos pluszt jelent. Ez azt jelenti, hogy a tárcavezetők esetükben gyakorlatilag teljesen kihasználják a törvény szerint adható, legfeljebb 30 százalékos eltérítést. Bíró így tavaly bruttó 16 millió, Felkai 15,8 millió forintot keresett.

Őket mégis megelőzte 2013-ban Németh Zsolt, a Külügyminisztérium államtitkára. Ő ugyan a havi bruttó 997 200 forintos államtitkári alapfizetést kapta, de ha ehhez hozzá vesszük a havi 231 900 forintos képviselői tiszteletdíjat, a mindenkinek járó évi 200 ezres cafeteriát, valamint az év során kapott 1,3 milliós deviza napidíjat, 16,3 milliós éves összeg jön ki. Ez a legjobban kereső miniszterek szintjét jelenti.

Megbízások, lakbértámogatások

Kép: Orbán Gábor/ MTI-fotó

Ha a számításokba belevesszük az egyéb, állami szférából származó jövedelmeket is, Orbán Gábor, az NGM adó- és pénzügyekért felelős államtitkára az említetteknél is többet tehet zsebre, hiszen az MNB felügyelő bizottsági tagságáért havi bruttó 800 ezer forintot kap. Ezen felül szintén az NGM delegáltjaként vesz részt az Országos Betétbiztosítási Alap igazgatótanácsának munkájában, amiért havi bruttó 200 ezer forint jár.

Az államtitkárok amúgy évente - az egységesen 997 200 forintos havi fizetést és az éves 200 ezer forint cafeteriakeretet figyelembe véve - 12,2 millió forintos éves fizetésről indulnak. Ezt növeli - a már említett két esetben érvényes eltérítésen túl - kisebb részben az évi néhány tízezer forinttól több százezerig terjedő deviza napidíj a külföldi hivatalos utak után, valamint nagyobb részben az, ha az illető egyben országgyűlési képviselő is. Utóbbi tisztséggel havi 231 900, azaz évi bruttó 2,8 millió forint jár. A képviselő államtitkárok tehát évi bruttó 15 millió forint körül keresnek, néhányuk ezen túl lakásfenntartási támogatást, illetve hivatali lakást kapnak. Ez sem filléres tétel, hiszen például V. Németh Zsolt és Hegmanné Nemes Sára mintegy 160-160 ezer, Völner Pál pedig 220 ezer forintot számol el erre havonta.