A pénteken benyújtott törvénymódosításból kiderül egyebek mellett, hogy a félszuperbruttó 202 ezer forint havi (2 242 ezer forint éves) bérjövedelem felett megmarad, ez alatt tehát az szja kulcsa 16, e felett 20,32 százalék lesz, az adókedvezmények közül a gyermekkedvezmény változatlan formában megmarad, így 2012-ben két gyermekig gyermekenként 62 500 forint, három vagy több gyermek esetében pedig 206 250 forint adóalap-kedvezményt lehet igénybe venni.

A félszuperbruttó fenntartására a kormány indokolása szerint azért van szükség, hogy a személyi jövedelemadót érintő módosítások nyomán rosszabbul járó, alacsony bérjövedelemmel rendelkező adózókat kompenzálni lehessen. A kompenzáció módja és folyamata ugyanakkor még nem ismert - jegyzi meg Kalocsai -, annyit viszont már lehet tudni, hogy azok a munkáltatók számíthatnak kompenzációs segítségre, akik legalább 5 százalékos bérfejlesztést hajtanak végre, ami egyébként egybeesik a kormány versenyszférára vonatkozó béremelési javaslatával.

Nem sikerült az egyszerűsítés?

A szakértő azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy a bérfejlesztés és a kompenzáció igen sok kérdést vett fel, de egy dolog biztos: ez az intézkedés további adminisztrációs terheket ró a vállalkozásokra. Emellett az is látszik, hogy a legalacsonyabb bérkategóriákban 20 százalék feletti béremelésre lesz szükség, amivel párhuzamosan a minimálbér 92 ezer, a garantált bérminimum pedig 108 ezer forintra nőhet - ez pedig igen komoly pluszterhet rak majd a vállalkozások vállára.

A költségvetés tervezete alapján mindenesetre a kormány 2012-ben 84,6 milliárd forintot szán a bérkompenzációra, ez pedig várhatóan nem lesz elegendő. További érdekességként Kalocsai megjegyzi: a kormány a 2012-es költségvetés előirányzata alapján 187 milliárd forint szja-többletbevétellel kalkulál; az összeg jelentős része az adójóváírás kivezetése miatt keletkezik, tehát a magasabb adófizetési kötelezettség miatt folyik be, ami elgondolkodtató.

Mennyit keresünk jövőre?

Az RSM DTM számításaiból az tűnik ki, hogy a jelen módosítások alapján a gyermektelen, valamint az egy és két gyermeket nevelő családok esetében jövőre 220 ezer forintos havi bruttó keresettől nem csökken majd a reálkereset az idei évhez képest, míg a három gyermekes családoknál 550 ezer forintos havi bruttó keresettől mondható el mindez. A négygyermekes családoknál 600 ezer forintos bruttó havi bérig nettó bércsökkenés lesz az eredmény.

A kalkuláció során az alábbi feltételezésekkel élt az RSM DTM:

* az adókulcs 16 százalék,
* az adójóváírást kivezetik,
* a járulékok alapja nem változik,
* az egyéni egészségbiztosítási járulék mértéke 1 százalékponttal nő,
* 2 424 ezer forint éves jövedelem felett a 27 százalékos félszuperbruttó megmarad,
* járulékplafonnal nem számoltak (a kalkulációt 600 ezres havi bérjövedelemig készült el),
* az inflációt nem vették figyelembe

A részletes számításokat tartalmazó táblázatokat itt nézheti meg.