Az előző évihez képest akár nyolc- tízszeresére nőtt gáz- és áramszámlákat a kormányzati elvonásokkal is sújtott önkormányzatok önerőből kigazdálkodni nem tudják.

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) csütörtöki elnökségi ülésén elhangzott: magyar települések százait veszélyezteti a pénzügyi csődhelyzet, óvodák és bölcsődék fenntartása éppúgy veszélybe került, mint az önkormányzatok által nyújtott közszolgáltatások, a közvilágítás, a közösségi közlekedés, a szemétszállítás, a távfűtés zavartalan biztosítása - írja a MÖSZ közleményében.

A szövetség Nemzeti Energiacsúcs összehívását kezdeményezi még a fűtési szezon előtt annak érdekében, hogy a kormány, az önkormányzati szövetségek és az energiaszektor képviselői közösen találjanak megoldásokat az energiaválság jelentette kihívásokra.

A Nemzeti Energiacsúcs összehívásáról Gémesi György és Karácsony Gergely, a MÖSZ társelnökei Orbán Viktor miniszterelnököt levélben tájékoztatják, kezdeményezve a kormány magas szintű képviseletét az egyeztető fórumon. Meghívást kapnak a Magyar Tudományos Akadémia képviselői, az önkormányzati szövetségek, valamint a magyar energiaszektor meghatározó szereplői.

Ársapkára lenne szükség, tavaszig

A MÖSZ egyben kezdeményezi a kormánynál, hogy az önkormányzatok energiabeszerzéseire a kormány a benzinhez és egyes élelmiszerekhez hasonlóan vezessen be „ársapkát” 2023 áprilisáig, a fűtési szezon végéig. Az intézkedés fedezeteként a megnövekedett energiaárak nyomán keletkezett állami többletbevételek (adók), illetve az önkormányzatoktól elvont adóbevételek is szolgálhatnak, a részletek megvitatásának alkalmas fóruma lehet a Nemzeti Energiacsúcs - áll a közleményben.

A magyarok nagy többsége szerint az önkormányzatoktól nem várható el, hogy a megnövekedett energiaköltségeket saját maguk teremtsék elő. Mindenképpen állami beavatkozást tartanak szükségesnek, de abban már megoszlanak a vélemények, hogy az önkormányzatoknak kell-e takarékoskodniuk vagy sem. Ez derült ki a Pulzus Kutaó, lapunk megbízására készített közvélemény-kutatásából.