A koronavírus-járvány világosan megmutatta, mit tett a kormány az egészségüggyel az elmúlt 11 évben. Kedden a járványban 115 beteget "vesztettünk el, év végére sajnos el fogjuk érni a 40 ezret" - mondta Komáromi Zoltán, a DK egészségügyi szakértője az ellenzéki összefogás tájékoztatóján.

Kedden "botrányosan" kevés, 15 ezer 500 tesztet végeztek el, ezeknek a húsz százaléka pozitív volt, ami nemzetközileg is nagyon gyenge teljesítmény - jelentette ki Komáromi az MTI beszámolója szerint.

Lukács László György, a Jobbik országgyűlési képviselője szerint a járvány harmadik hullámában Magyarország egy "nem sikeresen védekező ország képét mutatta", az élen állt az egymillió főre vetített halálozások alapján. Ez egyrészt azért történt, mert a védekezéshez fontos intézményeket nem sikerült felkészíteni a harmadik hullámra, a helyzetet pedig rontotta, hogy az év elején lépett életbe az egészségügyi dolgozók szolgálati jogviszonya - mondta a politikus.

Az egységes ellenzéknek az lesz a dolga, hogy ha 2022 áprilisában bekövetkezik a kormányváltás, akkor visszavonja a szolgálati jogviszonyt. Eközben megőrzik a béremelést, sőt növelik a béreket, elsősorban a szakdolgozókét - sorolta Lukács László György. Elmondása szerint létrehoznak egy önálló egészségügyi minisztériumot, amelynek az egészségügy teljes szervezetrendszerének irányítása lesz a feladata.

Havasi Gábor, a Momentum egészségügyi szakértője arra hívta fel a figyelmet, hogy a lakosság egyre többet költ a magánegészségügyre, miközben az uniós tagállamok között Magyarország áll a legrosszabbul a daganatos betegségek miatti halálozásban. Célnak nevezte, hogy ha kormányra kerülnek, akkor minden magyarnak biztosítsák az egészséghez való jogát.

Újabb célként fogalmazta meg, hogy a hatékonyság növelésével, jobb szervezettséggel akár már rövidtávon csökkentsék a várólistákat, a megelőzéssel, korai felismeréssel pedig növeljék a daganatos betegek gyógyulási esélyeit.

A tervezett intézkedéseket sorolva azt mondta, hogy a vizsgálatok és a beavatkozások finanszírozását a valós költségekhez kell igazítani, a várólisták ledolgozásáig pedig átmenetileg el kell törölni a teljesítménykorlátozó intézkedéseket.

Az egészségügyi bérekben is meg kell jelenjen a teljesítmény ösztönzése, valamint egy egyszeri jelentős, majd éves, az átlagot meghaladó szakdolgozói béremelésre van szükség - szögezte le. Végül bejelentette, hogy a szűrővizsgálatokon való részvételre államilag fizetett szabadnapokat biztosítanának.