Kormányváltás esetén az új kabinet nem emelhet adókulcsokat, de az szja rendszerét igazságosabbá kell tenni. Jelenleg ugyanis az EU-s országok között Magyarországon a legmagasabb a minimálbér adóterhelése - indokolta az elképzelést Ilyés Márton, a Momentum elnökségi tagja.

A gazdaság felszabadításának az a kulcsa, hogy az állami pénzek, a fejlesztési források, az EU-s pénzek az értékteremtést szolgálják - jelentette ki a politikus. Ehhez integrált fejlesztési terveket hoznak létre a helyi közösségekkel és visszacsatolják a gazdaság vérkeringésébe a leszakadó régiókat. Az a cél, hogy minden magyar felnőtt választhasson a munkalehetőségek közül.

Egy kérdésre azt felelte, hogy alapvetően az adójóváírások rendszerének visszahozásával igyekszenek majd csökkenteni az alacsonyabb jövedelmek adóját, de konkrétumokat egyelőre nem mondott.

Egy újabb, az úgynevezett zöldadókra vonatkozó kérdésre azt válaszolta, hisz abban, hogy a károkozóknak meg kell fizetniük tettük társadalmi költségét, ezért folyamatosan napirend fogják tartani a kérdést.

"A fideszes kevesek már meggazdagodtak, a tisztességes sokak próbálnak túlélni"

"Orbán Magyarországán a tisztességes munkának nincs becsülete". A fideszes kevesek már meggazdagodtak, a tisztességes sokak próbálnak túlélni - mondta Varju László, a DK alelnöke. Nem meglepő, hogy a kormány a választás előtt elkezd ígérgetni és a minimálbér emeléséről beszélni, de "mindez csak ragtapasz egy nyílt törésre" - mondta a képviselő.

Valódi változás csak akkor lesz, ha leváltják a jelenlegi kabinetet és kiharcolják a minden uniós tagállamra és kormányra kötelező érvénnyel bíró európai minimálbért - szögezte le a költségvetési bizottság elnöke.

Eddig az alacsony bérrel versenyzett Magyarország

"Orbán Viktor és csapata" több, mint tíz éven keresztül azzal versenyzett a világpiacon, hogy a magyar bérszínvonal meglehetősen alacsony - mondta az MTI szerint Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke. A magyar minimálbért és az átlagos bérszínvonalat is közelíteni kell egy elfogadható európai átlaghoz. A rendőrök, a tűzoltók és az egészségügyi szakdolgozók számára olyan béremelési programokat kell végrehajtani, ami megállítja az elvándorlásukat - ismertette elképzelésüket.

Egyenlő versenylehetőségeket kell teremteni minden magyar vállalkozónak, hogy ne a politikai kapcsolatok, hanem a tehetség és a szorgalom döntse el, hogy ki tud labdába rúgni a piacon.

Ismét lesz árverseny a közbeszerzéseken, de nem fölfelé, hanem lefelé

Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese azt mondta, hogy Márki-Zay Péter vezetésével megszabadítják a magyar gazdaságot a korrupciótól. Azt ígérte, hogy létrehoznak egy olyan átlátható, tisztességes és a versenyt szorgalmazó közbeszerzési rendszert, ami "gyakorlatilag egy közbeszerzési rezsicsökkentésnek is felfogható", mert sokkal alacsonyabb áron lehet majd megkapni ugyanazt a szolgáltatást vagy terméket. (A közbeszerzési rendszert az EU-ban azért hozták létre, hogy a közpénzeket átláthatóan költsék el a közpénzt költők, az ajánlattevők pedig versenyezzenek az árajánlataikkal. Jelenleg Magyarországon egy szűk, állandósult kör pályázik, s gyakran az előzetesen becsült árnál drágább ajánlatok győznek - a szerk.)

Megszüntetik a hatósági engedélyeztetést kikerülő kiemelt beruházási státuszt

Bejelentette, hogy ha kormányra kerülnek, akkor eltörlik a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásokról szóló törvényt és felülvizsgálják azokat a beruházásokat, amelyeket ennek keretében hajtottak végre.

Felszámolják a "trafikmutyit", csatlakoznak az Európai Ügyészséghez és felállítanak egy olyan antikorrupciós szervezetet, ami garanciát nyújt arra, hogy "senki ne tévedhessen meg következmények nélkül". Végül közölte, hogy elszámoltatják a politikusokat, ezért olyan összeférhetetlenségi és vagyonnyilatkozati rendszert vezetnek be, ami a vagyonosodási vizsgálatokkal kombinálva megmutatja, hogy a döntéshozóknak mennyivel gyarapodott a vagyona.

Az euró bevezetésére vonatkozó felvetésre azt felelte, hogy egy reális menetrendet kell felállítani, és ennek a legrövidebb ideje is túlnyúlik egy kormányzati cikluson.