Az elektromos autóval közlekedés – amellett, hogy sokan környezetkímélőnek tekintik – számos egyéb előnnyel is jár, nem csoda, hogy ezek a járművek gyorsan népszerűvé válnak. A gyors térhódítást és a kényelmes használatot segítheti a töltőállomások elterjedése, amihez az adórendszer jelenleg társasági adóalap-kedvezmény formájában nyújt támogatást - írta közleményében a Niveus Consulting Group tanácsadó cég.

A támogatás lényege, hogy a bekerülési költségnek azt a részét lehet levonni az adóalapból, ami tervezetten nem térül meg egy hároméves üzemeltetés alatt. A be nem fizetett társasági adó összege az általános csoportmentességi rendelet (GBER) alapján adott állami támogatásnak minősül.

Ennek megfelelően az adóalap-kedvezmény igénybevételekor eddig is figyelmet kellett fordítani, hogy a beruházás a társasági adótörvény mellett a GBER-ben meghatározott feltételeknek is megfeleljen (anélkül ugyanis az állami támogatás nem vehető igénybe), de 2021. augusztus 1. után erre kiemelten kell figyelni - írja a tanácsadó cég.

Az új szabályok értelmében megszűnik az adóalap-kedvezmény, a jövőben kizárólag pályázati úton lehet pénztámogatást igényelni rá. - A módosítások nem azonnal léptek hatályba - hívta fel a figyelmet Pálffy Miklós, a cég együttműködő partnere, hozzátéve, hogy van egy 2022. február 1-ig tartó átmeneti időszak, melyre átmeneti rendelkezések vonatkoznak. Ezek között az szerepel, hogy a már folyamatban lévő támogatások 2022. február 1-ig hatályban maradhatnak.

Pálffy szerint a helyzetet bonyolítja, hogy a magyar állam az elektromos töltőállomások kiépítésére igénybe vehető, a fentebb ismertetett kedvezmény alkalmazását 2021. június 30-i. zárással jelentette be az Európai Bizottság részére.

Kérdés, hogy az átmeneti időszak alatt, 2021 második félévében igénybe vehető-e még a támogatás? A Niveus Consulting Group szerint a válasz: nem. Azért nem, mert  Magyarország korábbi zárással jelentette be a kedvezmény alkalmazhatóságát és mire a 2021-es évre igényelnék a kedvezményt, már bőven 2022 tavasza lenne. Ám a szakértő szerint az sem egyértelmű, hogy a 2021. évre esedékes társasági adóbevallás benyújtásakor - 2022 májusa naptári éves adózóknál- hogyan lehet igénybe venni ezt a támogatást, ha abban az időpontban már - a GBER alapján -  nem adható ez a kedvezmény.